Κρίσιμη σύσκεψη επιτροπής λοιμωξιολόγων: Αποφασίζεται σκληρό lockdown -Τα μέτρα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 224

Τεράστια ανησυχία προκαλούν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι επεξεργάζονται νέα μέτρα, μετά τη νέα έκρηξη κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, αν και αρκετές περιοχές μεταξύ τους και η Αττική βρίσκονται για πάνω από 2,5 εβδομάδες σε σκληρό lockdown.

Η επιτροπή των επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει έκτακτα σήμερα Τετάρτη στις 11.00 το πρωί (αντί για Παρασκευή) προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδόμενα μετά και ανακοίνωση τη Δευτέρα από τον ΕΟΔΥ των 2.353 νέων κρουσμάτων εκ των οποίων τα 1.159 στην Αττική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας που κινείται πια ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, με δεδομένη, πλέον, την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και στην Αττική φαίνεται πως είναι εκτός ορίου γεγονός που φέρνει ακόμη και αύριο Τετάρτη αποφάσεις για νέα σκληρά μέτρα. Τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς σε ευρεία σύσκεψη την Τρίτη, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για την πραγματικά κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε στον πρωθυπουργό την σημερινή εικόνα, με την πανδημία να σαρώνει την Ελλάδα και τους διασωλημένους στις ΜΕΘ να είναι από 45 ετών έως 60 και πως η άμεση λύση είναι αυστηρό lockdown με εφαρμογή των μέτρων ακόμη και από το πρωί της Πέμπτης.

Οι «σκληροί» και η …έξυπνη διαχείριση

Αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα διάρκειας 15 ημερών φαίνεται ότι θα εισηγηθεί η υποεπιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε την Τρίτη στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που θα συνεδριάσει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί ζητούν το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Η Επιτροπή ωστόσο -προς το παρόν -δεν ομοφωνεί. Άλλοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» και ορισμένοι προτείνουν άλλου είδους περιορισμούς.

Όπως λένε, αυτή τη στιγμή έχουμε 22 περιφερειακές και δημοτικές ενότητες σε «κόκκινο», 11 σε «βαθύ κόκκινο» και 10 σε «κίτρινο».

«Τι νόημα έχει να εφαρμοστούν μέτρα ανά δήμο; Καλύτερα να κλείσουν τα πάντα για δύο εβδομάδες. Οι μεταλλάξεις μάς ανησυχούν πολύ. Εννέα στα 10 κρούσματα στην Κρήτη πρόκειται για βρετανική μετάλλαξη του ιού. Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως αποφάσεις», σχολιάζει μέλος της επιτροπής.

Αν ωστόσο δεν επιβληθεί lockdown τύπου «Μαρτίου 2020» υπάρχουν τα εξής μέτρα στο τραπέζι:

— «Μπλόκο» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο στην Αττική με δεδομένο ότι κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το ΕΣΥ «ασφυκτιά». Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 στο 13033 μόνο για μετακινήσεις εντός του δήμου τους.

— Επαναφορά ωστόσο του μέτρου της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ για όλες τις ημέρες, καθώς εκτιμάται πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό.

— Σκέψεις για «κόψιμο» και αυστηρή επιτήρηση του SMS με κωδικό «4» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται υπερβολική και παραπλανητική χρήση.

— Το δημόσιο να λειτουργήσει με το απαραίτητο προσωπικό, να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και επι της ουσίας να εργάζονται τα σώματα ασφαλείας και μόνο οι απαραίτητοι φορείς- τομείς να είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Βράζουν οι μεγάλες πόλεις

Από τα νέα κρούσματα τα 318 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 202 στον Πειραιά, 185 στον Δυτικό Τομέα και 155 στον Βόρειο Τομέα. 304 νέες μολύνσεις κατέγραψε η Θεσσαλονίκη, 112 η Αχαΐα και 90 η Λάρισα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%).

Συναγερμός και στο Μαξίμου

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» την Τρίτη.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά την διασπορά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε και σε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έγινε την Τετάρτη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

  • Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
  • Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
  • Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
SMS 13033: Αλλαγές στον κωδικό 6 και νέα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί
Προηγούμενο άρθρο
ΑΑΔΕ: Στο myBusinessSupport αιτήσεις για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 
Μενού