Self test: Υπό ποιες προϋποθέσεις απαλλάσσονται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 178

Η απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων από το self test, είναι σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ένα από τα «προνόμια» τους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self test, εκτός αν εμφανίζουν συμπτώματα.

Αυτό απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Ακόμα ρωτήθηκε για το ποια θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι το σημαντικότερο προνόμιο είναι ο ίδιος ο εμβολιασμός, ενώ ανέφερε πως η απαλλαγή από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν απαιτείται η απομόνωση του εμβολιασμένου ατόμου συνιστούν προνόμια που ήδη απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Ένα προνόμιο επίσης που ήδη εφαρμόζεται είναι η δυνατότητα μετακινήσεων πιο εύκολα στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε πως τα όποια προνόμια αναμένεται να δοθούν δεν θα είναι τέτοια που να προκαλούν χάσμα δικαιωμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Την ίδια στιγμή η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, αυτός όταν έρθει στη χώρα μας, θα είναι εθελοντικός και δεν θα σχετίζεται με την πρόσβαση των παιδιών σε δραστηριότητες, όπως πχ η εκπαίδευση.

Από τη μεριά του ο κ. Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν και ανέφερε πως τυχόν επιπλέον προνόμια θα έχουμε όταν διαθέτουμε περισσότερα εμβόλια, και η δυνατότητα εμβολιασμού υπάρχει για όλους τους ενήλικες.

Στο πνεύμα των προνομίων και η κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι η παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο και θα συμβάλει στο να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων έχουν δεύτερες σκέψεις ή επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως τα εξής:

  • Μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας.
  • Δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα.
  • Να μην χρειάζεται να κάνουν self test

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ζήτημα συζητείται τον τελευταίο μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι περί τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Περί κινήτρων στους πολίτες για τον εμβολιασμό μίλησε και ο πνευμονολόγος εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να δοθούν σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ κάλεσε να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες, όπως διαφημιστές, ώστε να πειστούν οι δύσπιστοι.

Ανάμεσα σε αυτά ίσως είναι να επιτρέπεται στους εμβολιασμένους να εισέρχονται σε μπαρ και κλειστούς χώρους διασκέδασης, ή να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αποφάσεις αναμένονται στο β’ 15ήμερο του μήνα, αφού έχει επιτραπεί η μουσική και έχει επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν χτιστεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» στη χώρα, δηλαδή μετά τα μέσα Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τα προνόμια δεν θα «κλείσει» αν δεν ανοίξουν οι πλατφόρμες εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες.

Η πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Σήμερα έχουν γίνει 80.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 105.000.

Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί: το 38,1% με μια δόση (πάνω από 4 εκατομμύρια) και το 22,4% με δύο δόσεις.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 71% των 60 και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

Αναλυτικά η απορρoφητικότητα των εμβολίων ανά ηλικία:

  • 85+ άνω: 67,5%
  • 80-84: 68%, με ραντεβού 70%
  • 75-79: 79%, με ραντεβου 82%
  • 70-74: 73%
  • 65-69: 72%, με ραντεβού 76,5%
  • 60-64: 66%, με ραντεβού 71%
  • 55-59: 58%, με ραντεβού 66,5%
  • 50-54: 50%, με ραντεβού 62%
  • 45-49: 39%, με ραντεβού 58%
  • 40-44: 33%, με ραντεβού 49%
  • 35-39: 25%, με ραντεβού 38,6%
  • 30-34: 21%, με ραντεβού 33%

Όσον αφορά στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κατά μέσο όρο το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 54% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

ΠΗΓΗ: in.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Χ. Σταϊκούρας για Αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, & πλειστηριασμούς 
Προηγούμενο άρθρο
Έρχονται προσλήψεις 1.000 ατόμων στις δασικές υπηρεσίες -Πόσοι μόνιμοι
Μενού