Κοροναϊός: SOS εκπέμπουν οι ειδικοί – Το τέταρτο κύμα απειλεί τη ζωή 1 εκατ. ανεμβολίαστων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 163

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και την μετάλλαξη Δέλτα να περικυκλώνει όλο και περισσότερο την Ελλάδα γίνεται πλέον κατανοητό πως το 4ο κύμα του φονικού ιού βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει την επέλασή του.

Με τις προβλέψεις των επιστημόνων να κάνουν λόγο ακόμα και για… 20.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, άπαντες τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, ούτως ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος προστασίας το συντομότερο δυνατόν και συνεπώς να προλάβουμε να «δαμάσουμε» το νέο κύμα του φονικού ιού, το οποίο έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατά πάνω μας.

Τα όσα εφιαλτικά θα ακολουθήσουν, εκτός από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εφόσον δεν περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας περιέγραψαν σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50 ετών είναι τόσο μεγάλος, ώστε εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η νέα εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι αδύνατο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τον όγκο των σοβαρών περιστατικών που θα προκύψουν.

«Το τέταρτο κύμα θα είναι χειρότερο από το δεύτερο και το τρίτο»

«Είμαστε δυστυχώς σε πολύ μεγάλη κρίση από πλευράς εξάπλωσης και ρυθμών, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας που υπήρχαν, αυτά που αποδίδουν πολύ και δεν πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας, πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν κοστίζουν, όπως το να επανέλθει η μάσκα, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην ανοίξουν κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία» είπε η κ. Λινού.

Για την πρόβλεψη Σύψα ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση του κοροναϊού, η κ. Λινού είπε ότι «η δική μου εντύπωση από τα δεδομένα είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και νωρίτερα, με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Άρα αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, την μεθεπόμενη 16.000. Αυτό, υπό τον όρο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα φοράμε μάσκες, ότι δεν θα τηρούμε αποστάσεις, ότι θα συνεχίσουμε να συνωστιζόμαστε σε μετρό και λεωφορεία, αλλά και στα μπαρ. Με δικούς μου υπολογισμούς, θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, με ίδιο αριθμό στις ηλικίες ως 50 ετών και άνω των 50 ετών που θα νοσηλευτούν θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία».

«Δεν συμφωνώ με αυτό το αισιόδοξο σενάριο» περί μείωσης του αριθμού όσων κινδυνεύει η ζωή τους, είπε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος. «Εμείς στην εντατική ανησυχούμε πάρα πολύ, βλέπουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, μεγάλη χαλάρωση μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 50 ετών που τους υπολογίζουμε σε πάνω από 600.000-700.000 (και η κα Λινού είπε ότι είναι πάνω από 1.000.000, ίσως να είναι και 1.500.000). Με αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα, το τέταρτο κύμα μπορεί να είναι σφοδρότατο, χειρότερο και από το δεύτερο και από το τρίτο κύμα».

Απειλείται η ζωή πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστων άνω των 50

Σημειώνεται ότι με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, που παραθέτει το ECDC, οι ανεμβολίαστοι είναι (με βάση την απογραφή του 2011) τουλάχιστον:

  • 175.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 70% από τους 583.334 συνολικά)
  • 200.000 πολίτες ηλικίας 70-79 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 80% από τους 1.017.242 συνολικά)
  • 285.000 πολίτες ηλικίας 60-69 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 75% από τους 1.134.045 συνολικά)
  • 490.000 πολίτες ηλικίας 50-59 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 65% από τους 1.391.854 συνολικά)
  • Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 1,15 εκατ. άτομα.

«Δεν θα προλάβουμε να πετύχουμε τείχος ανοσίας με 85%»

Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε και ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτιμώντας ότι δεν θα πετύχουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85%. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει.

«Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα  3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.  Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα» σημείωσε.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι εκείνο όμως που μπορεί να τιθασεύσει τις επιπτώσεις είναι η δική μας συμπεριφορά, δηλαδή αν εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν το έχουν κάνει από τους άνω των 50 ετών  και δεν έχουμε βαριές νοσηλείες, στο τέλος της ημέρας μπορεί αυτά τα μεγάλα νούμερα να συντηρούν την ανοσοποίηση του πληθυσμού χωρίς απώλειες. «Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, εκ των οποίων 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος,  θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έχουμε και απώλειες», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν μέτρα δήλωσε ότι δεν έχει νόημα, γιατί για να αναχαιτιστεί ο ιός, τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά και θα πάρει εβδομάδες για να φέρουν το επιθυμητό αποτελέσματα προσθέτοντας ότι είναι πιο απλό να εμβολιαστούμε και να μη μας απασχολεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι από τους εμβολιασμένους, ένα ποσοστό 88% έχει άμυνα που θα του εξασφαλίσει να μη νοσήσει, ένα 12% θα νοσήσει και ελάχιστες εξαιρέσεις θα νοσήσουν βαρύτερα από το αναμενόμενο. «Όμως όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90%», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εμβολιασμός: Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα των νέων 15-17 ετών
Προηγούμενο άρθρο
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Νέα παράταση υποβολής δικαιολογητικών για όλους τους κύκλους
Μενού