Ομιλία Δ. Μιχαηλίδου στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία»

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 205

«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για την πρόοδο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η υφυπουργός διαβεβαίωσε για την βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι καμία ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας δεν θα μείνει χωρίς τη βοήθεια που οφείλει το κράτος να παρέχει.

Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία υπερβαίνει τα μικροκομματικά συμφέροντα και την πολιτική συγκυρία, γεγονός που αποδείχθηκε με την αποδοχή του από όλα τα κόμματα.

Η υφυπουργός παρουσίασε τις εμβληματικότερες δράσεις του σχεδίου αναφερόμενη πρωτίστως στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού. Όπως δήλωσε, η διαβούλευση της σχετικής διάταξης νόμου θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, ενώ τόνισε ότι στις αρχές του 2022, θα υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ. Η πανελλαδική εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2024 και η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στην Κάρτα Αναπηρίας, η διανομή της οποίας θα ολοκληρωθεί το 2022, στην Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά με αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές της οποίας η επεξεργασία ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην κατάρτιση του Κανονισμού Παροχών e-ΕΦΚΑ για την κύρια σύνταξη και για τα συνταξιοδοτικά επιδόματα. Τέλος, η υφυπουργός έκανε αναφορά στις περίπου 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τον ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας που αφορούν σε προστατευόμενα πρόσωπα του Ν. 2643/1998, μεταξύ των οποίων και ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους, που αναμένεται να υλοποιηθεί τον Αύγουστο. Αποτελεί ένα ζήτημα που, όπως τόνισε, είχε παγώσει τα τελευταία χρόνια και η Κυβέρνηση διευθέτησε.

 

Μενού