Βορίδης για αναστολές υγειονομικών & εκπαιδευτικών: Το μέτρο δεν τιμωρεί, αλλά προφυλάσσει τη δημόσια υγεία

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 242

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε στο MEGA για τις αναστολές των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών που δεν εμβολιάζονται, αναφέροντας πως σκοπό τους συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι η τιμωρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών στοχεύει στην προστασία της δημόσια υγείας, καθώς και οι δύο κατηγορίες εργαζομένων έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

«Ο σκοπός δεν είναι να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε. Ο σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Το μέτρο της αναστολής ισχύει με δύο διαφορετικούς τρόπους για δύο κατηγορίες εργαζομένων: μία κατηγορία των εργαζομένων που συνδέεται με την υποχρέωση τους να είναι εμβολιασμένοι κι αυτό γιατί παρέχουν υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες σε υπερήλικες. Γιατί υπάρχει ανάγκη να φύγουν από το σύστημα υγείας οι μη εμβολιασμένοι; Η απάντηση είναι ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, όχι για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά για εκείνους που δεν προσκομίζουν τεστ που να αποδεικνύει ότι είναι υγιείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις στην πρωτοβάθμια κανένα παιδί δεν θα είναι εμβολιασμένοι. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο κάποια παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί και κάποια όχι. Υπάρχει η ανάγκη ο μη εμβολιασμένος εκπαιδευτικός να παίρνει τα μέτρα του για να μη μεταδώσει τον ιό».

Τι ισχύει για την επ’ αόριστον αναστολή

Με την αναστολή να είναι επ’ αόριστον, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να διακοπεί. Ιδιαίτερα τόνισε πως η κατάσταση πρόκειται να επαναξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι το μέτρο που συζητάει η κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για απολύσεις.

«Η αναστολή αυτή είναι επ’ αόριστον. Διακόπτεται όταν ο υγειονομικός όταν αποφασίσει να εμβολιαστεί ή όταν ο εκπαιδευτικός αποφασίσει να προσκομίσει μοριακό τεστ. Το πότε θα ήξει η αναστολή εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας», ανέφερε.

Παράλληλα, παρέθεσε τα στατιστικά δεδομένα των εμβολιασμών των συγκεκριμένων εργαζομένων. Όπως φαίνεται παρακάτω, η συμμόρφωση είναι υψηλή:

  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί έφτασαν το 95%
  • Οι νοσηλευτές κοντά στο 87%
  • Υψηλά ποσοστά και για τους εκπαιδευτικούς

 

«Ελπίζω ότι όλοι θα εκπληρώσουν την υποχρέωση τους και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα μέτρα», είπε ο κ. Βορίδης και ανέφερε ότι η πανδημία και η εξέλιξή της έχει εντάσεις και υφέσεις, επομένως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και διαρκώς εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην εστίαση, κρίνει πως στην πραγματικότητα είναι κάτι που μπορεί να ζητήσει ένας εργοδότης.

Τέλος, σημείωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει επεξεργαστεί κανένα σενάριο εκλογών σε κλίμα πανδημίας.

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πόθεν έσχες: Αυτές είναι οι δηλώσεις των πολιτικών
Προηγούμενο άρθρο
AΣΕΠ: Προσλήψεις 210 ατόμων σε Δήμους (προκηρύξεις)
Μενού