Πληθώρα επιλογών για καταβολή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 177

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου .

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την αποπληρωμή του φόρου για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος. Οσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από οκτώ δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι εξαιρετικά πιθανό πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι αντιμετώπισαν δυσκολίες την περίοδο της πανδημίας να επιλέξουν περισσότερες δόσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις τον φόρο. Οσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν όμως και έκπτωση.

Συγκεκριμένα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 27 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Υποβολή τον Σεπτέμβριο. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου ακόμη μία δόση, η τρίτη μέσα στον ίδιο μήνα. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω, από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

— Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες όμως είναι έντοκες.

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δωρεάν Εξειδίκευση για να γίνεις Πιστοποιημένος Personal Trainer
Προηγούμενο άρθρο
Μητσοτάκης σε χώρες που συνέδραμαν στις φωτιές: Ευχαριστούμε που σταθήκατε στο πλευρό μας
Μενού