Ενισχύσεις – Πώς θα γίνει η πληρωμή εκκαθάρισης – Οι δικαιούχοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 177

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθούν οι ενισχύσεις στους παραγωγούς για το υπαίθριο καρπούζι (mini και obla), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, για τομάτα και αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας εξαιρουμένης της Κρήτης, σε επιτραπέζιες ελιές και καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση, η εκκαθάριση των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί με  παρακράτηση των χρημάτων που έλαβαν οι παραγωγοί από την επιστρεπτέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (Οικονομικών –  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή και αφορούν στο έτος 2020.

Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 70% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής

Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές, όπου ορίζεται ως μη επιστρεπτέο ποσό το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, για τον υπολογισμό της τελικής ενίσχυσης θα αφαιρείται το 50% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως ενίσχυση από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Να σημειωθεί ότι οι πυρόπληκτες περιοχές  γνωστοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με έγγραφο του ΥπΑΑΤ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος.

Τα ποσά της ενίσχυσης που έχει λάβει ο παραγωγός μέσω όλων των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής παρέχονται από την ΑΑΔΕ κατόπιν αιτήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που περιλαμβάνει τον ΑΦΜ και όλα τα σχετικά στοιχεία των παραγωγών δικαιούχων.

Πηγή:in.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για 20.000 επιπλέον θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ του ΥΠΑΙΘ και οι εγγραφές των επιτυχόντων ΔΙΕΚ του παράλληλου μηχανογραφικού
Προηγούμενο άρθρο
“Επανεκκίνηση Τουρισμού”: Το επόμενο 10ημερο οι πρώτες πληρωμές σε τουριστικές επιχειρήσεις
Μενού