Αναδρομικά – Στο Ελεγκτικό Συνέδριο συζητήθηκαν οι περικοπές των συντάξεων του Δημοσίου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 244

Συζητήθηκε χθες, Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε πιλοτική δίκη, το θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Ειδικότερα, η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς) μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Τέσσερα θέματα ζητούν λύση

Συγκεκριμένα, την σημερινή Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής τέσσερα θέματα:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου,

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τον Νοέμβριο η απόφαση

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η απόφαση η οποία θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική και εκτιμάται ότι αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Πηγή: in.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ψηφίστηκε εν μέσω εντάσεων το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Προηγούμενο άρθρο
Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι αλλάζει στους μισθούς με το «τέλος» της Εισφοράς Αλληλεγγύης (παραδείγματα)
Μενού