ΑΑΔΕ: Νέα εγκύκλιος για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 214

Το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο και αφορά μεταβιβάσεις μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού

Το δρόμο για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές κάθε περιουσιακού στοιχείου αξίας έως 800.000 ευρώ ανοίγει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή μετά από την ψήφιση των σχετικών διατάξεων.

Εδώ η εγκύκλιος αναλυτικά 

Το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο και αφορά μεταβιβάσεις μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά στην κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων τεσσαρακοστού τέταρτου, πεντηκοστού τέταρτου, πεντηκοστού έκτου, πεντηκοστού έβδομου, πεντηκοστού όγδοου, πεντηκοστού ένατου, εξηκοστού έκτου, εξηκοστού έβδομου και εξηκοστού ένατου του ν. 4839/2021 (Α΄181) με θέμα «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των Παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η κοινοποίηση:

α) της τροποποίησης των διατάξεων για την πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2021,

β) της τροποποίησης των διατάξεων για τη φορολόγηση των δωρεών και γονικών παροχών με την καθιέρωση αφορολόγητου ποσού,

γ) της μείωσης του συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 1% σε ποσοστό 0,5% επί της αξίας που φορολογείται.

δ) της αναστολής από 1ης Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022 της επιβολής του τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση.

ε) της μείωσης από 1ης.1.2022 του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, σε 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20% καθώς και του τέλους συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%. Αμφότερα τα τέλη συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ορίζονται σε μηδέν τοις εκατό (0%), για φυσικά πρόσωπα ηλικίας δέκα πέντε (15) έως και είκοσι εννέα (29) ετών, μετά και την δημιουργία ειδικής εφαρμογής προσβάσιμης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

 

στ) της καθιέρωσης ακατάσχετου, ασυμψήφιστου και αφορολόγητου της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19.

ζ) της υποχρέωσης επιστροφής και συμψηφισμού ποσών έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση ζημιών από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων χορήγησης.

η) της καθιέρωσης αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων προς τους πληγέντες από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η εγκύκλιος αφορά:

α) ως προς τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2021, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα υποκείμενα στον εν λόγω φόρο,

β) ως προς τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών, φυσικά πρόσωπα που συμβάλλονται με την ιδιότητα του δωρητή ή γονέα και του δωρεοδόχου ή τέκνου και τις Δ.Ο.Υ.,

γ) τους υπόχρεους σε καταβολή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, τους συνδρομητές υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, τους συνδρομητές κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας, καθώς και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην είσπραξη, απόδοση κλπ για τις εν λόγω φορολογίες,

δ) τις ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19 αναφορικά με τη θέσπιση ακατάσχετου, ασυμψήφιστου και αφορολόγητου της αποζημίωσης αυτών,

ε) τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση ζημιών από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης, αναφορικά με την υποχρέωση επιστροφής και συμψηφισμού αυτών,

στ) τους πληγέντες από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Κρήτης που έλαβαν οικονομική ενίσχυση αναφορικά με την καθιέρωση αφορολόγητου και ακατάσχετου αυτής.

Πηγή: skai.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έναρξη υποβολής αιτημάτων πληρωμής για παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»
Προηγούμενο άρθρο
Εκτιμήσεις ΙΟΒΕ για ελληνική οικονομία: Προβλέπει ανάπτυξη 4% το 2022
Μενού