Γονικές παροχές: Έρχεται παράταση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 298

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι φορολογούμενοι προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τέλος Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αρμόδιοι φορείς και ιδιοκτήτες ζητούν επιτακτικά να τους δοθεί παραπάνω χρόνος, καθώς εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία έχουν «φρακάρει» από χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.

Γι’ αυτό το λόγο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα δίνει η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρονική παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να μπουν οι υπογραφές στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ για γονικές παροχές και δωρεές μπορούν να υποβληθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με αποστολή στην Εφορία με κούριερ.

Πάντως,τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το 2022
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Το στάδιο στο οποίο βρίσκονται 32 προκηρύξεις (λίστα)
Μενού