«Ανοιχτή πληγή» η έλλειψη προσωπικού στον Τουρισμό

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 326

Μεγάλο είναι το πλήγμα στον τομέα του Τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας. Την τελευταία διετία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, οι αριθμοί περισσότερο τρομάζουν από τα νέα δεδομένα που παρατηρούνται. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δραστηριοποιείται κατ’ εξοχής στον τομέα αυτό, δραματική είναι η μείωση στην έλευση τουριστών, αφήνοντας ξεκρέμαστες χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες και οι κενές θέσεις εργασίας.

Μια νέα ανάλυση για τις ελλείψεις προσωπικού από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), αποκάλυψε ένα σημαντικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Τα ανησυχητικά στοιχεία του WTTC, δείχνουν για πρώτη φορά τον τεράστιο αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι ελλείψεις προσωπικού στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον Τουρισμό και η κατάσταση προβληματίζει σοβαρά τον κλάδο ενόψει της σεζόν του 2022.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Oxford Economics για το WTTC, παρουσιάζουν τις ελλείψεις προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες, μεγάλες, τουριστικές και ταξιδιωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Όλες οι χώρες παρουσίασαν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με τη ζήτηση απασχόλησης να έχει αρχίσει να ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά εργασίας.

Καθώς τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται και η ζήτηση αυξάνεται, οι επιχειρήσεις ταξιδιών και τουρισμού αγωνίζονται να καλύψουν τις διαθέσιμες κενές θέσεις εργασίας. Το WTTC λέει ότι οι ελλείψεις προσωπικού αντιπροσωπεύουν ένα βασικό ζήτημα για τον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών και τουρισμού.

Μέσα από τις τόσες και τόσες αντιξοότητες, η ελπίδα για ανάκαμψη παραμένει δειλά ζωντανή. Το 2022 αναμένεται η προσέλευση τουριστών να είναι εμφανώς αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που προμηνύει πως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Τουρισμό θα ανασάνουν και πάλι ενώ χιλιάδες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δώσουν μία ανάσα πνοής στην οικονομία και στην ανεργία.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μοριοδοτούμενο Σεμινάριο στο Μαρκετινγκ και τις Επικοινωνίες – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Θέσεις εργασίας στον ΟΠΕΚΑ
Μενού