Freestudies learn English

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Κλείνουν οι εκκρεμότητες -Πότε θα εφαρμοστεί το ενιαίο πλαίσιο του ΥΠΕΣ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 485

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Κλείνουν οι εκκρεμότητες -Πότε θα εφαρμοστεί το ενιαίο πλαίσιο του ΥΠΕΣ

Αν και έχει ψηφιστεί και έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ από τον περασμένο Ιούνιο το ενιαίο πλαίσιο για την εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα, μια υπάρχουσα εκκρεμότητα διατηρεί το νόμο ανεφάρμοστο. Ο νόμος που συντάχθηκε επί ηγεσίας Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, προέβλεπε την εφαρμογή της τηλεργασίας σε συνθήκες «κανονικότητας» δηλαδή κι εκτός συνθηκών πανδημίας. Σήμερα, εν μέσω επικράτησης της μετάλλαξης «όμικρον», κι ενώ τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν την θέσπιση της τηλεργασίας σε ποσοστό έως 50% ανά δημόσιο φορέα, η τηλεργασία εφαρμόζεται σε χαμηλότερα ποσοστά, έως και… καθόλου ανά περιπτώσεις -σύμφωνα με διαμαρτυρίες υπαλλήλων που φτάνουν στην aftodioikisi.gr– παρότι μεγάλη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, απαιτούν την εφαρμογή του ψηφισμένου νόμου.

Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή του ενιαίου πλαισίου; Οπως μαθαίνει η ιστοσελίδα μας, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται στο νόμο (άρθρο 19) για την ρύθμιση των θεμάτων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των τηλε-εργαζόμενων. Η εκκρεμότητα παραμένει παρότι έχει παρέλθει η εξάμηνη προθεσμία που προβλέπουν οι ίδιες διατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αυτή τη στιγμή έχει σταλεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που το ελέγχει προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη της. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, η αρμόδια Αρχή έχει περιθώριο 15 ημερών για την έκφραση γνώμης επί του Διατάγματος, από την στιγμή που θα της σταλεί το σχετικό σχέδιο, ενώ «η άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας δεν κωλύει την έκδοση του προεδρικού διατάγματος». Με λίγα λόγια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιες πηγές εκτιμούν, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ότι η επεξεργασία του Διατάγματος θα έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια Αρχή εντός του Ιανουαρίου και εκτός απροόπτου, το Διάταγμα θα έχει εκδοθεί μέχρι τα τέλη του «τρέχοντος» μήνα, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου.

Τι προβλέπει ο νόμος για την τηλεργασία

Σύμφωνα με το νόμο 4807/2021, η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα τόσο για τους εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους) όσο και για τις υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση να το επιτρέπει η φύση των υπαλληλικών καθηκόντων – υποχρεωτική καθίσταται η τηλεργασία εφόσον το ζητήσει η υπηρεσία σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας (όπως στην τρέχουσα πανδημία).

Με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και όσους υπαλλήλους απαιτείται βάσει καθηκόντων φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν όλους τους δημόσιους φορείς και τις ΔΕΚΟ.

Με κανέναν τρόπο η τηλεργασία δεν επηρεάζει αποδοχές, ωράρια εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα και άδειες, καθώς «οι τηλεργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και υπέχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους μη τηλεργαζόμενους υπαλλήλους», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Η τηλεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 44 εργάσιμες ημέρες ανά τρίμηνο στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε συνθήκες κανονικότητας το μέγιστο ποσοστό τηλεργαζόμενων ανά Διεύθυνση ή Αυτοτελές Τμήμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%, μπορεί όμως το ποσοστό να αυξηθεί έως το 50% με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του φορέα.

Ο τηλεργαζόμενος υπάλληλος μπορεί να ζητήσει οι απαιτούμενες συσκευές («σταθμός τηλεργασίας» περιγράφονται στο νομοσχέδιο) για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας αλλά και το κόστος συντήρησης και αναβάθμισής τους να βαρύνουν τον δημόσιο φορέα. Δεν επιτρέπεται η χρήση καμερών ενσωματωμένων στις συσκευές για τον έλεγχο της απόδοσης του υπαλλήλου. Μετά το πέρας του ωραρίου του ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης από τα… τηλεργαλεία του, ώστε να μην ενοχλείται περαιτέρω από την υπηρεσία του.

Προκειμένου να ενταχθεί ένας υπάλληλος σε καθεστώς τηλεργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος, υποβάλλει έγγραφο αίτημα στον προϊστάμενό του, αναγράφοντας: α) τον αριθμό ημερών που επιθυμεί να τηλεργαστεί και β) τη διεύθυνση του τόπου παροχής τηλεργασίας. Ο προϊστάμενος πρέπει να απαντήσει εγγράφως στον υπάλληλο εντός προθεσμίας 10 ημερών, έχοντας πρώτα λάβει υπόψη του τις ανάγκες της υπηρεσίας. Αν η 10ημερη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το αίτημα του υπαλλήλου θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

Δείτε αναλυτικότερα ολόκληρο το ΦΕΚ

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
e-ΕΦΚΑ: Πότε ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων
Προηγούμενο άρθρο
Προσλήψεις 6 ατόμων στο υπ. Πολιτισμού (προκήρυξη)
Μενού