Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από μια κυβερνοεπίθεση καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 312

Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν την αβεβαιότητα και η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ακριβώς το είδος της αναταραχής που μπορεί να θέσει τα άτομα σε κίνδυνο.

“Το πρόβλημα είναι ότι ο κινητικός πόλεμος συνοδεύεται σχεδόν πάντα από κυβερνοπόλεμο”, δήλωσε ο Vahid Behzadan, επίκουρος καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του New Haven.

Καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, “αυτό είναι κάτι για το οποίο ενδέχεται να χρειαστεί να ανησυχούν οι ιδιώτες”, δήλωσε ο Μπεζαντάν.

Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευτείτε:

Να είστε σε επιφυλακή: “Οι τύποι απατεώνων που μπορούμε να προβλέψουμε κυμαίνονται από πολιτικά προσανατολισμένα robocalls και κείμενα έως ψεύτικες δωρεές και, γενικά, προσπαθούν να εμπλέξουν ανθρώπους σε κρυπτονομίσματα”, σύμφωνα με τον Clayton LiaBraaten, ανώτερο στρατηγικό σύμβουλο στην εφαρμογή αποκλεισμού ανεπιθύμητων μηνυμάτων Truecaller.

Ποτέ μην ανοίγετε ένα συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που δεν γνωρίζετε και να είστε προσεκτικοί με τα προωθημένα συνημμένα από άτομα που γνωρίζετε. Είναι πάντα ασφαλέστερο να εισάγετε τη διεύθυνση URL μόνοι σας από το να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή συνημμένο.

Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης θα πρέπει να έχουν μήκος 12 έως 15 χαρακτήρες με στρατηγικά τοποθετημένους ειδικούς χαρακτήρες ή σύμβολα. Θα πρέπει να έχετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε έναν από τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας. Για να τα παρακολουθείτε όλα, χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, όπως αυτούς που παρέχονται από την Apple, την Google ή τη Microsoft.

Διατηρήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς ενημερωμένο. Οι περισσότεροι τύποι λογισμικού προστασίας από ιούς μπορούν να ρυθμιστούν για αυτόματη ενημέρωση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την πρόσβαση των χάκερ στον υπολογιστή, το φορητό υπολογιστή ή το smartphone σας, καθώς και να σας ενημερώσουν για ιστότοπους και λήψεις που θα μπορούσαν να είναι ύποπτες.

Χρησιμοποιήστε μόνο αξιόπιστους πόρους Wi-Fi. Το δωρεάν Wi-Fi φαίνεται βολικό, αλλά οι χάκερ μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να υποκλέψουν τις επικοινωνίες σας στο διαδίκτυο. Πριν συμμετάσχετε σε ένα δίκτυο για ας πούμε, μια καφετέρια ή ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, επιβεβαιώστε ότι η σύνδεση Wi-Fi στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε ανήκει σε μια επιχείρηση που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, χρησιμοποιήστε το προσωπικό σας wi-fi hotspot ή τη σύνδεση δικτύου στο smartphone σας.

Μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με οποιοδήποτε αίτημα παροχής πληροφοριών όπως η ημερομηνία γέννησής σας, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή ο τραπεζικός λογαριασμός σας. Το ίδιο ισχύει και για τις πληροφορίες που κάνετε διαθέσιμες στο διαδίκτυο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κρατήστε τα προσωπικά στοιχεία ιδιωτικά.

Ελέγξτε την πίστωσή σας. Κοιτάξτε τακτικά τους λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα ή μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις και ρυθμίστε ειδοποιήσεις, μέσω της τράπεζές σας ή μιας τραπεζικής εφαρμογής, η οποία θα παρακολουθεί τις συναλλαγές με την πιστωτική σας κάρτα και θα σας ειδοποιεί για τη δραστηριότητα του λογαριασμού σας.

Εάν η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην τράπεζά σας γίνει προσωρινά μη διαθέσιμη, δεν θα έβλαπτε να κρατήσετε κάποια μετρητά διαθέσιμα, δήλωσε ο Behzadan.

cnbc.com

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Βγήκε η προκήρυξη για 822 μόνιμες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ με γραπτό διαγωνισμό
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Στον “αέρα” δύο προκηρύξεις για 1.295 μόνιμες θέσεις
Μενού