Ποιοι πληρώνονται τέλος Μαρτίου τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 777

Στις 30 Μαρτίου 2022 πληρώνονται 278.920 δικαιούχοι μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά μερισμάτων ύψους περίπου 65 εκ. ευρώ σε 278.920 δικαιούχους.

Το μέρισμα καταβάλλεται εφόσον υποβληθούν στο Ταμείο η αίτηση και τα απαραίτητα στοιχεία-δικαιολογητικά για τον κανονισμό του μερίσματος. Με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ ο μερισματούχος μπορεί από την προσωποποιημένη πληροφόρηση να έχει πρόσβαση στην Απόφαση Κανονισμού του μερίσματός του και στις καταβολές.

Την καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ανά ημερολογιακό τρίμηνο για το έτος 2022 περιλαμβάνει σχετική απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου. Ειδικότερα προβλέπεται η καταβολή ανά ημερολογιακό τρίμηνο την προτελευταία εργάσιμη ημέρα.

Ειδικότερα:

Α. Τα μερίσματα του πρώτου τριμήνου την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου.

Β. Τα μερίσματα του δεύτερου τριμήνου την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου.

Γ. Τα μερίσματα του τρίτου τριμήνου την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Δ. Τα μερίσματα του τέταρτου τριμήνου την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.

Έτσι η καταβολή μερισμάτων από το ΜΤΠΥ πραγματοποιείται ανά ημερολογιακό τρίμηνο, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο δικαιούχος την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε τριμήνου.

Τα ποσά των αναδρομικών μερισμάτων καταβάλλονται τον επόμενο μήνα από το μήνα καταβολής του πρώτου μερίσματος.

Να σημειωθεί ότι το ΜΤΠΥ από την 1η Ιουλίου 2019 έχει ήδη ξεκινήσει και λειτουργεί η δυνατότητα αλλαγής τραπεζικού λογαριασμού κατάθεσης του μερίσματος σε οποιαδήποτε Τράπεζα, μόνο με τη χρήση του 15ψήφιου κωδικού ΔΙΑΣ, χωρίς να απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος στις υπηρεσίες του Μ.Τ.Π.Υ.

Ο 15ψήφιος κωδικός ΔΙΑΣ αναγράφεται στο τριμηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του Μ.Τ.Π.Υ. Μετά την έναρξη εφαρμογής της παραπάνω διαδικασίας το Μ.Τ.Π.Υ. δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για αλλαγή αριθμού τραπεζικού λογαριασμού από τις υπηρεσίες του.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι πριν την κατάθεση του ποσού στο νέο τραπεζικό λογαριασμό, να μην κλείνεται ο προηγούμενος λογαριασμός.

Σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης θα πρέπει να υποβάλει ο μερισματουχος στο αρμόδιο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων και Μερισματούχων (ιδιοχείρως, με FAX, ταχυδρομικά, μέσω Κ.Ε.Π. ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η JavaScript για να μπορέσει να τη δείτε.) Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία θα αναγράφετε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, τον αριθμό μητρώου σας στο Μ.Τ.Π.Υ. καθώς και τον ΑΔΤ και θα δηλώνετε τη νέα διεύθυνση κατοικίας του μερισματούχου (οδό και αριθμό, περιοχή, Τ.Κ. και πόλη).

Επίσης, οι πληρωμές μερισμάτων στους μερισματούχους – κατοίκους του εξωτερικού, γίνονται από το Τμήμα Καταβολής Μερισμάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας που μας έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι.

Οι μερισματούχοι αυτοί έχουν την υποχρέωση να στέλνουν κάθε έξι μήνες (αρχές Δεκέμβρη και αρχές Ιούνη) βεβαίωση της αρμόδιας Προξενικής Αρχής για το αμετάβλητο της προσωπικής τους κατάστασης.

Δικαιούχοι μεταβίβασης

Στην περίπτωση θανάτου μερισματούχου, η οικογένεια του/της θανόντος/ούσης θα πρέπει να προσκομίσει στο ΜΤΠΥ ληξιαρχική πράξη θανάτου, προκειμένου να διακοπεί η καταβολή μερίσματος στον/στην αποβιώσαντα/ασα.

Ως οικογένεια στην οποία μεταβιβάζεται το δικαίωμα μερίσματος, νοείται:

α. Ο/Η σύζυγος, εφόσον ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης πραγματοποιήθηκε, τουλάχιστον, προ εξαμήνου από την ημερομηνία του θανάτου.

β. Τα άγαμα ανήλικα τέκνα του/της θανόντος/ούσης.

γ. Τα άγαμα ενήλικα τέκνα του/της θανόντος/ούσης εφ’ όσον είναι φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ ημεδαπής ή αναγνωρισμένης αλλοδαπής, μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

δ. Τα ενήλικα, άγαμα και ανίκανα για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος τέκνα του/της θανόντος/ούσης με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Η χορήγηση του μερίσματος στο/στη χήρο/α εφαρμόζεται στις παρακάτω περιπτώσεις: Ο/Η χήρος/α δικαιούται μέρισμα εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του/της μερισματούχου. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του/της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται μέρισμα για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή μερίσματος αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της, ο χήρος/α δικαιούται την επαναχορήγηση του μερίσματος εφόσον υποβάλλει σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μενού