Το εμπάργκο των ΗΠΑ και οι απειλές των Ρώσων βάζουν φωτιά στις αγορές
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα δυσοίωνα σενάρια σχετικά με την τιμή της βενζίνης που έχει φτάσει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και οδεύει προς τα 2,5 ευρώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
Η τιμή της βενζίνης που αφορά ένα από τα παρακλάδια της ενεργειακής κρίσης, που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να δημιουργήσει σοκ στις τσέπες όλων των καταναλωτών. Για τους καταναλωτές οδηγούς αυτοκινήτων είναι ακόμη πιο δύσκολο αφού το φουλάρισμα των ρεζερβουάρ, εξελίσσεται σε καθημερινό πονοκέφαλο.
Αγκάθι και το φυσικό αέριο, εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της, όπως διαμήνυσε προς τη Γερμανία, εάν η Δύση προχωρήσει και απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο. Η δήλωση αυτή ήρθε μέσω του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα προκειμένου να θέσει αναχώματα στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, προστατεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκόμισε ένα «Σχέδιο έξι Σημείων» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στα ύψη τα καύσιμα στην Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έκανε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύουν» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.
Εξήγησε, πάντως ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.
Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης
Ήδη, σε νομούς όπως οι Κυκλάδες(2,132) και τα Δωδεκάνησα (2,075) άλλωστε, η 95άρα βενζίνη έχει ξεπεράσει εδώ και βδομάδες τα 2 ευρώ/λίτρο. Η τιμή της απλής αμόλυβδης την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν 1,74 ευρώ/λίτρο, κάτι που συνεπάγεται πως μέσα σε δύο μήνες, η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από 34%. Παρόμοια αύξηση βλέπουμε και στο diesel, αφού την 1η Ιανουαρίου του 2022 η τιμή του ήταν κατά μέσο όσο 1,48 ευρώ/λίτρο και τώρα φτάνει το 1,68 ευρώ/λίτρο.
Στα ύψη και το φυσικό αέριο που «καίει» τις αγορές» μετά και το εμπάργκο των ΗΠΑ
Τα προθεσμιακά συμβόλαια Απριλίου (TTF) αυξήθηκαν χθες Τρίτη κατά 32% στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να υποχωρήσουν πριν τις 11 στα 245 ευρώ, με άνοδο 8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφωνόταν πριν τις 11 στα 124,5 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Η ΕΕ έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο αντίκτυπο στη Μόσχα, ενώ προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ζημία στις δυτικές οικονομίες.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται τόσο αποφασισμένη να πλήξει τη Μόσχα που φτάνει μέχρι και να επαναπροσεγγίσει τη μέχρι χθες μισητή Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε διατεθειμένος να αυξήσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου εάν αποκλειστούν οι ροές από τη Ρωσία. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές, με αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να επισκέπτονται τη Βενεζουέλα. Κάποιοι αναρωτιούνται αν και το Ιράν θα αρπάξει την ευκαιρία, βγαίνοντας ξανά στην αγορά…
Από την πλευρά της, η Ευρώπη δεν ακολουθεί το καθολικό εμπάργκο των ΗΠΑ και της Αγγλίας, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.
in.gr