Δηλώσεις Ε9: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 430

Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις διορθώσεις των λαθών και των παραλείψεων στο Ε9, γεγονός που πολλές φορές οδηγούν σε «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2021. Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με το νέο υπολογισμό του φόρου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όσοι υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

-Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

-Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

-Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

-Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

-Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

-Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου,

-Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

-Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Τα λάθη που κοστίζουν επιπλέον φόρο

Τα συνηθέστερα λάθη είναι οι ιδιοκτήτες ξεχνούν να δηλώσουν ότι το κτίριο είναι ημιτελές και κενό προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου 60%, ενώ πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες αναγράφουν λάθος το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος που ολοκληρώθηκε η οικοδομή. Το λάθος αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του φόρου.

Από τα λάθη που «φουσκώνουν» εξαιρετικά το φόρο είναι να δηλωθούν οι βοηθητικοί χώροι ως κύριοι, γεγονός που οδηγεί ο φόρος να χρεώνεται κανονικός ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%. Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες εάν έχουν σημειώσει λάθος τον όροφο ή τα τετραγωνικά, ακόμα και λάθος στο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή την ψιλή κυριότητα και επικαρπία του ακινήτου.

Πρόβλημα υπάρχει για τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού, αν δεν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων με κτίσμα θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το κτίσμα είναι γεωργικό, αλλιώς ο φόρος πενταπλασιάζεται.

Σημαντικό είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια η απόσταση του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα, καθώς για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

πηγή: dikaiologitika.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επίδομα παιδιού-Α21: Για ποιους θα αλλάξει μετά τη νέα φορολογική δήλωση
Προηγούμενο άρθρο
Ανεργία: Υποχώρησε στο 12,5% τον Απρίλιο
Μενού