Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: 10.000 ευρώ για ανακαίνιση του σπιτιού σας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 678

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» αφού όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη δημοσίευση των δημοτικών κοινοτήτων που δικαιούνται την επιπλέον επιδότηση 15% για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», από 18 έως 39 ετών. Η ενίσχυση αυτή δίνεται σε ωφελούμενους οι οποίοι διαβιούν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».
Συνολική επιδότηση έως 35.000 ευρώ, κάλυψη έως 90% των δαπανών

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα:

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για Νέους»: Έως 25.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους»: Έως 10.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Ποιες περιοχές έχουν μπόνους

Τα ποσοστά ενίσχυσης στο Εξοικονομώ κλιμακώνονται από 40 – 75% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, συν 15 % μπόνους αποκέντρωσης για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε Δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Η υποβολή και η διαχείριση των αιτήσεων στο Πρόγραμμα θα γίνεται σε πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρωσης θέσεων με επιλογή Διευθυντών Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων
Προηγούμενο άρθρο
Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Στο τραπέζι η επιταγή ακρίβειας με τον μήνα
Μενού