Αλλαγές στην επιστροφή φόρου – Ποια η διαδικασία

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 198

Αλλαγές στην διαδικασία επιστροφής φόρου τίθενται σε ισχύ αρχής γενομένης από την φετινή χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχει μπλοκαριστεί (για άλλο λόγο) η φορολογική τους ενημερότητα, θα λαμβάνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και -άμεση- εκκαθάριση της δήλωσης.

Στον αντίποδα, εάν έχουν οφειλές, θα περιμένουν μέχρι και έναν μήνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ, θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας η επιστροφή φόρου θα γίνεται σε μία εβδομάδα.

Σε ενδεχόμενο που δεν υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αλλά έχουν όμως φορολογικές οφειλές ο συμψηφισμός θα γίνεται 2 φορές τον μήνα.

Τέλος, πιθανές οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι 31/7/2023 (για να κερδίσουν την έκπτωση 3%).

Οι επιλογές για την πληρωμή

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023 υπάρχει έκπτωση 3%.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού