«Τέλος χρόνου» για την πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2023, πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά από taxisnet

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 209

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πληρωμή δόσης του ΕΝΦΙΑ 2023. Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών, ο τρόπος ρύθμισης της οφειλής του ΕΝΦΙΑ, πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά από taxisnet.

Για λίγες ώρες ακόμα, έως και τις 31 Μαΐου, έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, οι φορολογούμενοι, ενώ μπορούν να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά μέσω taxisnet.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2024. Οι φορολογούμενοι θα βρουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE της Α.Α.Δ.Ε. κάνοντας είσοδο με τους κωδικούς Taxisnet και ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή:

Εφαρμογές – Δημοφιλείς Εφαρμογές – Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ

Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9, και τότε βάζετε τους κωδικούς taxisnet. Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ έτους 2023 εξοφλείται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αυτό γίνεται για τη διευκόλυνση των φυσικών (Φ.Π), νομικών προσώπων (Ν.Π) και νομικών οντοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων για το έτος αυτό.

Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των δόσεων είναι:

  • Η πρώτη δόση λήγει στις 31/05/2023
  • Η δεύτερη δόση λήγει στις 30/06/2023
  • Η τρίτη δόση λήγει στις 31/07/2023
  • Η τέταρτη δόση λήγει στις 31/08/2023
  • Η πέμπτη δόση λήγει στις 30/09/2023
  • Η έκτη δόση λήγει στις 31/10/2023
  • Η έβδομη δόση λήγει στις 30/11/2023
  • Η όγδοη δόση λήγει στις 31/12/2023
  • Η ένατη δόση λήγει στις 31/01/2024
  • Η δέκατη δόση λήγει στις 29/02/2024

Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω myAADE

Για να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει, όντας συνδεδεμένοι στο myAADE, να επιλέξετε στο εικονίδιο «Οφειλές, Πληρωμές και Επιστροφές». Στη συνέχεια στο πλαίσιο «Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης» θα δείτε τις συνολικές οφειλές σας ανά κατηγορία, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Εκεί επιλέγετε «Εξόφληση».

Σε δέκα δόσεις, ή με πιστωτική κάρτα, ακόμα και εντάσσοντας το ποσό της οφειλής σε ρύθμιση, μπορεί να αποπληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ 2023. Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αν και ο φόρος ακινήτων έχει μειωθεί σημαντικά για όλους τους ιδιοκτήτες και έχουν αυξηθεί οι δόσεις, αρκετοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις. Κάποιες δόσεις είναι άτοκες και κάποιες κοστίζουν. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν από τους τρόπους που ακολουθούν για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σε 10 μηνιαίες άτοκες δόσεις. Η πληρωμή της 1ης δόσης εκπνέει στο τέλος Μαΐου και η τελευταία τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Αποπληρωμή του συνολικού ποσού με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει έκπτωση φόρου όπως ισχύει στον φόρο εισοδήματος.

Ρύθμιση της οφειλής του ΕΝΦΙΑ

Ρύθμιση της οφειλής του ΕΝΦΙΑ με την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Η ρύθμιση είναι έντοκη, αλλά οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 24 δόσεις. Το επιτόκιο φθάνει το 4,37% για τις 12 δόσεις και 5,87% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι σε 7.178.651 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκε κύριος φόρος ύψους 2,147 δισ. ευρώ. Μετά τις εκπτώσεις και τις φοροαπαλλαγές 413 εκατ. ευρώ, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 6.095.089 φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε σε 1,734 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις 64.363 επιχειρήσεις, βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ 534,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός φόρος (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχεται στο ποσό των 2,268 δισ. ευρώ.

dikaiologitika.gr

Μενού