Έρχεται «πονοκέφαλος» με τιμή ρεκόρ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αντιστάθμισμα «μικρές» αλλαγές στο επίδομα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 253

Σοκ έρχεται για τους καταναλωτές καθώς παρόλο που οι τιμές στα καύσιμα αυξάνονται, η κυβέρνηση δεν θα επιδοτήσει την τιμή στην αντλία, συνεπώς το κόστος θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρσι.

Δεν θα υπάρξει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού αρμόδιου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνου Πετραλιά, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Η επιδότηση στην αντλία ήταν ένα μέτρο που ήρθε πέρυσι, εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων, που έφθασε 100 ευρώ το βαρέλι. Είναι ένα μέτρο που έχει τεράστιο κόστος, 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Τα μέτρα και από την Ευρώπη πλέον, πρέπει να είναι εστιασμένα, δεν μπορούν να γίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις» σημείωσε ο κ. Πετραλιάς και πρόσθεσε:

«Συνεχίζουμε την αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο στοχευμένο για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Ο προϋπολογισμός δεν έχει άλλες δυνατότητες, πέραν των μέτρων που έχουμε πει για φέτος. Αυτά τα μέτρα τα οριζόντια έχουν τελειώσει οριστικά» συμπλήρωσε ο κ. Θάνος Πετραλιάς.

Ως εκ τούτου, η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, αλλά χωρίς επιδότηση, στην αντλία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπολών, Απόστολος Καλατζόπουλος, τόνισε πως η τιμή της βενζίνης θα συνεχίσει να αυξάνεται. Όπως εξήγησε, δεν φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στο ράλι ανατιμήσεων στα καύσιμα. «Το μόνο που μπορεί να σταματήσει αυτό το πράγμα, είναι η επέμβαση του κράτους. Στη φορολογία», είπε χαρακτηριστικά.

«Για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή εκτίμηση, αλλά έτσι όπως πάει η κατάσταση θα βγει πάνω από 1,50 ευρώ. Πέρσι κλείσαμε κοντά στο 1,30 ευρώ. Δεν ξέρουμε πού θα πάει, γιατί έχουμε περίπου έναν μήνα μέχρι να αρχίσει η διάθεση», τόνισε στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι υπήρχαν επιδοτήσεις στην αντλία από το κράτος, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στα πλάνα για τη φετινή περίοδο.

Αλλαγές στα εισοδηματικά στο επίδομα θέρμανσης

Από την άλλη πλευρά ως αντιστάθμισμα στην μη επιδότηση στην αντλία, η κυβέρνηση δίνει «μπόνους» στο επίδομα θέρμανσης για τις οικογένειες με παιδιά, αυξάνοντας τα εισοδηματικά όρια για οικογένειες με παιδιά. 

Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά.

Επομένως το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να προσαρμοστεί ως εξής:

  • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
  • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
  • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

dikaiologitika.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Προηγούμενο άρθρο
Αμετάβλητο το τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο
Μενού