Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Σκέψεις παράτασης αιτήσεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 7K

Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας.

Η προθεσμία λήγει κανονικά αύριο Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, αλλά η αργή ροή στον αριθμό των αιτήσεων, οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να σπεύσουν όσοι δικαιούχοι για διαφόρους λόγους δεν κατάφεραν ακόμα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 390.000 και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 450.000.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,2 εκατ. είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση και δικαιούνται επίδομα μαζί με τους 700.000 ευάλωτους που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και μένουν εκτός επιδότησης.

Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και την περιοχή (συντελεστής βαθμοημέρας, κ.α.). Η ενίσχυση καλύπτει καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως και 31η Μαρτίου 2024 και θα «περάσει» ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους ζεσταίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, καυσόξυλα κ.αλ.

Τουτέστιν:

  • Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Κύκλος εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες)
  • Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα Θέρμανση: 

  • Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.
  • Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών.

Στην πλατφόρμα myΘέρμανση οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία: 

  • Τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Τον οικισμό
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της  κατοικίας
  • Αν η  κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο  ΑΦΜ του  ιδιοκτήτη.
  • Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).  Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος). Οι λογαριασμοί δηλώνονται σταδιακά καθώς εκδίδονται και ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου .

Το μηνιαίο επίδομα υπολογίζεται με βάση τα 60 ευρώ επί  το συντελεστή βαθμοημέρας κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών υψηλότερος της μονάδας), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν τον κύριο κίνδυνο που απειλεί τις ελληνικές επιχειρήσεις
Προηγούμενο άρθρο
Ενημέρωση για τηλεφωνικές απάτες και προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων
Μενού