Freestudies learn English

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι εντάσσονται στην επιδότηση ενοικίου -Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 119

Ξεκίνησαν οι νέες αιτήσεις για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Κάλυψη» από ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στo Δήμο Αθηναίων. Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε οικογένειες, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, νέους χωρίς σπίτι, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στο Δήμο Αθηναίων έχουν ήδη ενταχθεί 72 ακίνητα ενώ έχουν βρει στέγη 44 οικογένειες. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την κάλυψη του ενοικίου για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κάλυψη» μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, μετά τη σχετική πρόσκληση του υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπως γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα (22/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.«Το στεγαστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της αύξησης των τιμών των ενοικίων αλλά και τη δυσκολία απόκτησης ενός δικού τους σπιτιού.

Η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα σε απόλυτη προτεραιότητα και έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από προγράμματα τα οποία βοηθούν τους πολίτες όπως το ‘Σπίτι μου’, το ‘Ανακαινίζω-Νοικιάζω’ αλλά και το πρόγραμμα εύρεσης στέγης για τους άστεγους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα «Κάλυψη», πολίτες σε 44 Δήμους της χώρας και ιδίως οι πιο ευάλωτοι, διευκολύνονται στην εξεύρεση στέγης για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, όριζαν πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου η ολοκλήρωση του έργου θα είναι σε ποσοστό 50% και σήμερα βρισκόμαστε περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώραςκαι αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος:

  • Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες,
  • άτομα με αναπηρία άνω του 67%,
  • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
  • μονογονεϊκές οικογένειες,
  • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,
  • γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς τα παιδιά τους,
  • άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Η υποβολή της αίτησης συνοδεύεται από:

Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν τη μίσθωση των ακινήτων.

Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων.

Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γραφείο Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου του Δήμου Αθηναίων ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς ή ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (στο email t.geniko.protokolo@athens.gr )Οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022) θα καλυφθούν για την επισκευή φθορών κατά τη διάρκεια της χρήση του ακινήτου καθώς και με αποζημίωση στη λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

Συνολικά 44 Δήμοι μετέχουν στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» έχουν ενταχθεί 300 ακίνητα σε 44 δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα.

Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι μετά την κατάταξη των νοικοκυριών, μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν. Οι Δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών, αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους, ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα παιδιού-A21: Πότε καταβάλλεται η 3η δόση
Μενού