Πακέτο μέτρων με παροχές σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή το νέο έτος.
Πολλά από αυτά θα αποτελέσουν μέρος των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μισθών, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των συντάξεων.
Το πακέτο των παροχών
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
— Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Οι αυξήσεις για το 2025 αναμένεται να κινηθούν στο 4,5%-5% με τον εισαγωγικό μισθό στην ΥΕ κατηγορία να διαμορφώνεται από τα 850 στα 892,5 ευρώ, στη ΔΕ Κατηγορία από τα 928 στα 974 ευρώ, στην Κατηγορία ΤΕ από τα 1.107 στα 1.162 ευρώ και στην ΠΕ από τα 1.162 στα 1.220 ευρώ.
— Αυξήσεις 4% – 5% αναμένεται να δοθούν και στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν και τις τριετίες και μια σειρά από επίδοματα. Στο ποσοστό αυτό ενσωματώνεται το 2,9% που αναμένεται με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού να «κλείσει» ο πληθωρισμός έτους και 1% από την αύξηση της παραγωγικότητας.
— Επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να λάβουν στις 20 Δεκεμβρίου, 550.000 συνταξιούχοι που δεν θα δικαιούνται αύξηση. Πρόκειται για ένα ποσό ανάμεσα στα με 100-200 ευρώ. Το επίδομα θα αφορά συντάξεις από τα 701 -1.600 ευρώ και θα είναι κλιμακούμενο.
— Χαμηλοσυνταξιούχοι: Η οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ θα αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.
–– Θα αυξηθούν εκ νέου οι συντάξεις όπως προβλέπει ο νόμος, με βάση τις επιδόσεις ανάπτυξης και πληθωρισμού, με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ.
— Άτομα με αναπηρία, επίδομα κοντά στα 200 ευρώ όπως έλαβαν και κατά την περσινή χρονιά.
— Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης. Θα δοθεί στις εορτές των Χριστουγέννων στους δικαιούχους, ενώ το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.
— Ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων όπως και όσοι λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων.
— Επίδομα παιδιού: Αναμένεται αύξηση, ειδικότερα για όσους έχουν περισσότερα από δύο παιδιά. Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί και πρόσθετη έκτακτη δόση τα Χριστούγεννα, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.
— Επίδομα ανεργίας: Το επίδομα θα συνδεθεί με τον εργασιακό βίο. Θα αποτελείται από ένα σταθερό μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό –σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55%του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ τον μήνα. Το μεταβλητό μέρος του επιδόματος, θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατά ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα.
— Αναπροσαρμογή μελετάται επίσης στο ύψος του επιδόματος στέγασης. Σήμερα ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί το ενοίκιο ευάλωτων οικονομικά δικαιούχων με έως 210 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 10%.
— Νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου», με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ, που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
— Θα αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ που θα είναι και η οροφή για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια. Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.
aftodioikisi.gr