Freestudies learn English

Μισθοί: Αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κοντά στο 4% ετησίως – Από 30-40 ευρώ οι αυξήσεις στους μισθούς

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 43
Από την 1/1/2025 μειώνονται κατά μία (1) μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ

Αυξήσεις στους μισθούς θα δουν από τον Απρίλιο του 2025 και οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς πλέον συνδέονται με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού .

Όπως επανέλαβε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός όπως και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να είναι στα 950 €.

Για να συμβεί αυτό πρέπει μεσοσταθμικά κατά έτος να υπάρχει μία αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου, της τάξεως του 3,9%-4%. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε 33 ευρώ μηνιαία αύξηση.

Η αύξηση δεν θα αφορά μόνο τα πρώτα κλιμάκια στο Δημόσιο αλλά θα είναι οριζόντια.

Πως θα διαμορφωθούν οι μισθοί με μια αύξηση 4%

Οι νέοι μισθοί για νεοεισερχόμενους, χωρίς παιδί

Υποχρεωτικής 883 ευρώ

Δευτεροβάθμιας 961 ευρώ

Τεχνολογικής 1.140ευρώ

Πανεπιστημιακής 1.195 ευρώ

Ο μισθός πάλι ενός δημοσίου υπαλλήλου τεχνολογικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στο 3ο κλιμάκιο με 2 παιδιά από τα 1,337 ευρώ που είναι θα πάει στα 1,370 ευρώ .

Σε ένα χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν περίπου 400 € περισσότερα ενώ το 2027 ,το ετήσιο όφελος σε σχέση με σήμερα θα είναι 1.200 ευρώ.

Βέβαια οι όποιες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από την αύξηση στον κατώτατο μισθό .Από το νέο έτος θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να καθοριστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου .

Πάλι ο στόχος της κυβέρνησης και εδώ είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ μέχρι και το 2027.Αυτό σημαίνει μια ετήσια αύξηση πάνω από 4% ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.Άρα με αυτό το σενάριο μιλάμε για ετήσια μεσοσταθμική αύξηση κοντά στα 40 ευρώ. Αυτό θα σήμαινε ότι ο  κατώτατος μισθός τον Απρίλιο θα ήταν κοντά στα 870 ευρώ.

Βέβαια όλα θα κριθούν και από την θέση των κοινωνικών εταίρων κατά τον διάλογο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όσο και από τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

Και πάλι κάτω από αυτά τα σενάρια ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατάτι υψηλότερος από αυτόν στον ιδιωτικό τομέα . Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι στο Δημόσιο οι μισθοί είναι δώδεκα ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεκατέσσερεις.

Ασφαλιστικές εισφορές

Βέβαια οι μισθωτοί τόσο σε Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα ,πριν δουν αύξηση στα μεικτά τους ,θα δουν αύξηση πρώτα στα καθαρά τους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών .

Από την 1/1/2025 μειώνονται κατά μία (1) μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ.

Η μείωση θα είναι μισή μονάδα στις εισφορές εργαζομένων και μισή στις εργοδοτικές εισφορές. Κατά αυτό τον τρόπο, οι εισφορές των εργαζομένων προς τον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθούν σε 13,32% (από 13,87% τώρα) και των εργοδοτών σε 21,79% από 22,35% τώρα ενώ το σύνολο των εισφορών θα ανέλθει σε 35,16% από 36,16%, σήμερα.

Το μέτρο εκτιμάται έχει κόστος περί τα 450 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό

ot.gr

Μενού