Freestudies learn English

Ποιοι άμεσοι φόροι θα μειωθούν και πόσο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 31

Μείωση φόρων ετοιμάζει η κυβέρνηση με αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας.

Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ευρείες κοινωνικές ομάδες, από τα χαμηλότερα έως και τα υψηλά εισοδήματα.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται επικεντρώνονται στην αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων και στην αναδιάρθρωση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, με τις τελικές εισηγήσεις να αναμένεται να τεθούν υπόψη του Πρωθυπουργού σε επικείμενη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, έρχεται ως απάντηση στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη διατήρηση των ίδιων φορολογικών κλιμακίων εδώ και αρκετά χρόνια. Καθώς ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων, πολλοί φορολογούμενοι – χωρίς να έχουν ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής τους δύναμης – υπάγονται πλέον σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να ανοίξει η συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις διαδραμάτισε η καλύτερη του αναμενομένου πορεία των φορολογικών εσόδων, καθώς και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η εισαγωγή ενός νέου ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή, που θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα μεταξύ 10.001 και 20.000 ευρώ. Επί του παρόντος, οι φορολογούμενοι που ξεπερνούν το όριο των 10.000 ευρώ, μεταπηδούν απότομα από τον χαμηλό συντελεστή 9% στον σαφώς υψηλότερο συντελεστή 22%. Η κυβέρνηση εκτιμά πως αυτή η απότομη μετάβαση δημιουργεί μία φορολογική “παγίδα”, η οποία επιβαρύνει δυσανάλογα τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους της μεσαίας τάξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ. Σήμερα, φορολογείται με 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, και με 22% για τα υπόλοιπα 8.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι το εισόδημά του δεν τον κατατάσσει στους υψηλά αμειβόμενους. Με την εισαγωγή ενός νέου ενδιάμεσου συντελεστή, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα κινείται κοντά στο 15%, η συνολική του φορολογική υποχρέωση θα περιοριστεί, αφήνοντάς του περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση ή αποταμίευση.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μελετά και την αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή 44%, ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε πολύ υψηλά εισοδήματα. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος συντελεστής, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα πολίτες με μεν υψηλά, αλλά όχι υπερβολικά, εισοδήματα – όπως για παράδειγμα στελέχη επιχειρήσεων ή ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία.

Στο μέτωπο των ενοικίων, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις έχουν ως βασικό στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μικρούς ιδιοκτήτες. Ειδικότερα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από 15% σε 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος από ενοίκια. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε ετήσια φορολογική ελάφρυνση της τάξης των 500 ευρώ, επηρεάζοντας θετικά μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, καθώς δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ.

Μια εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται είναι η εισαγωγή ενός επιπλέον ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή μεταξύ του 15% και του 35%, που εφαρμόζονται σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εξετάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η ένταξη των εισοδημάτων από ακίνητα στην ενιαία φορολογική κλίμακα που εφαρμόζεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

dnews.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Προηγούμενο άρθρο
Εγκαινιάστηκε η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Μενού