Τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία της απορροφητικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, ενώ γνωστοποίησε ότι επιδιώκεται τα μικρά έργα του ΕΣΠΑ να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο.
Όπως προκύπτει, το 2013 αυξήθηκαν κατά 20% οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου 4146 και ανήλθαν σε 610 εκατ. ευρώ, έναντι 510 εκατ. ευρώ το 2012.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων, το τελευταίο 18μηνο εντάχθηκαν τρεις νέες επενδύσεις στο καθεστώς του Fast Track καθώς και το μεγάλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας, ενώ 1.900 θέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένου και των νέων αιτήσεων για υπαγωγή στον πρώτο και δεύτερο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου το 2013.
«Ο αναπτυξιακός νόμος 4146 και οι αλλαγές που επέφερε, συνέβαλαν στη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς το 2013 υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο , συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ» δήλωσε ο υφυπουργός.
Υπενθύμισε ακόμη ότι στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013.
Παράλληλα, υπογράμμισε: «η έλλειψη χρημάτων και όχι η γραφειοκρατία είναι πλέον το πρόβλημα» και ανέφερε ότι με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση μεγάλων, στρατηγικών για την οικονομία επενδύσεων, η διαδικασία αδειοδότησής τους άλλαξε πλέον ριζικά με τη συγκρότηση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής που θεσμοθετήθηκε με το ν.4146 και το π.δ. 157/2013 και η οποία λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Νοεμβρίου 2013.
Εξίσου σημαντική για την ελληνική οικονομία είναι και η κατασκευή των έργων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το τελευταίο 18μηνο εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΔΙΤ) 14 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε 2,8 δισ. ευρώ.
Για το 2014, προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και στην περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Υλοποιείται η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece» με στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.
Προκηρύσσεται νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και της αξιοποίησης του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.
Ξεκινάει η λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, ένας πρωτοποριακός θεσμός αυτοελέγχου που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας.
Τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από πιστοποιημένους προς τούτο φορείς.
Τέλος ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί και οι νομικές διεργασίες που απομένουν σχετικά με την πώληση του Ελληνικού.
Πηγή:Pelop.gr
Προβολές:
294