Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα γίνεται φιλική στις επενδύσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα της ανεργίας» , είπε ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας, ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων.
«Ο νόμος αυτός θα θέσει το ευρύτερο πλαίσιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, η μία μετά την άλλη, όλων των υπόλοιπων συναρμόδιων υπουργείων που θα διαμορφώσουν πραγματικά ένα εξαιρετικά διαφορετικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις. Πάμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή η οποία προβλέπει ότι με μια υπεύθυνη δήλωση και με ευθύνη του επιχειρηματία ο τελευταίος θα μπορεί να ανοίξει τη δική του επιχείρηση», όπως σημείωσε.
Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το θέμα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ σε μια σειρά κλάδων, όπως στο γάλα, στο ψωμί και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης παραδέχθηκε την ύπαρξη επιστολής από την πλευρά των δανειστών, με την οποία ζητείται η εφαρμογή των παρεμβάσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν όχι εξαιτίας των υποδείξεων της τρόικας αλλά «γιατί μας το υπαγορεύει η δική μας συνείδηση».
Τόνισε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι επί ίσης όροις και είναι μια διαρκής διαδικασία.
Πάντως ο χρόνος μετρά αντίστροφα αφού στόχος είναι το υπουργείο Ανάπτυξης να φέρει νομοσχέδιο προς διαβούλευση εντός Φεβρουαρίου.
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ θα απασχολήσει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο σήμερα το απόγευμα.