Το ερώτηµα αυτό βασανίζει όλους τους ασφαλισµένους που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν.
Η αποχώρηση µε σύνταξη το 2014 συµφέρει όσους έχουν τις πλήρεις προϋποθέσεις, δηλαδή µε 35-37 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 58-60 ή 62 ετών.
Επίσης, συµφέρει όσους έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης µεν, αλλά την τελευταία 10ετία είχαν καλές αποδοχές.
Συµφέρει και η έξοδος µε µειωµένη, αλλά µόνον όταν το ποσό είναι ελάχιστα µικρότερο σε σχέση µε την πλήρη σύνταξη.
∆εν συµφέρει η «έξοδος πανικού», όταν δηλαδή οι ασφαλισµένοι σπεύδουν σε σύνταξη για να πάρουν όσο όσο, ενώ µπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κερδίζοντας φυσικά περισσότερα χρήµατα απ’ ό,τι ως συνταξιούχοι.
Το βέβαιο, πάντως, όπως φαίνεται στον πίνακα που δηµοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» µε την αποκάλυψη για τις συντάξεις του 2015, είναι ότι τα Ταµεία θα βγάζουν µικρότερα ποσά, καθώς από την επόµενη χρονιά ανατρέπονται όλα όσα θα παραµείνουν σε ισχύ ως το τέλος του 2014.
Το κρίσιµο στοιχείο πλέον δεν θα είναι τόσο τα χρόνια ασφάλισης, αλλά οι αποδοχές που θα έχουν οι εργαζόµενοι.
Με βάση αυτές θα υπολογίζεται και η τελική τους σύνταξη. Και αυτό γιατί δεν θα υπάρχει µια σταθερή περίοδος κατά την οποία ο ασφαλισµένος θα µπορεί να επιλέξει τις καλύτερες αποδοχές για να βγάλει σύνταξη, αλλά, αντίθετα, στον υπολογισµό της θα «µετρούν» οι µισθοί όλων των µηνών ή των ετών ασφάλισης από το 2011 και µετά.
Και αν δεν υπάρχει ασφάλιση για κάποιο διάστηµα, αυτοµάτως θα µεταβάλλεται προς τα κάτω και το ποσό σύνταξης!
Με το νόµο 3863/10 όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα για σύνταξη από 1ης/1/2015 θα λάβουν:
1. Ενα κοµµάτι σύνταξης µε βάση ό,τι ισχύει ως το 2010.
2. Ενα τµήµα σύνταξης µε βάση τις αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και µετά, και
3. Ένα µέρος της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία θα υπολογίζεται επίσης για το διάστηµα ασφάλισης από το 2011 και µετά!
Στην πράξη, αν σήµερα η σύνταξη βγαίνει µε έναν τρόπο υπολογισµού (καλύτερη 5ετία στο ΙΚΑ, τελευταίος µισθός κ.λπ. σε ∆ηµόσιο και ∆ΕΚΟ), από το 2015 και εφεξής και για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα, το ποσό της τελικής τους σύνταξης θα είναι το άθροισµα τριών επιµέρους συντάξεων!
Βάση ο µειωµένος µισθός
Η ουσία του νέου συστήµατος είναι πως η σύνταξη που θα πάρουν όσοι φύγουν από το 2015 και µετά διαµορφώνεται ήδη µε βάση τις µειωµένες αποδοχές που στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν οι εργαζόµενοι από το 2011 και µετά λόγω Μνηµονίου.
Ετσι, για παράδειγµα, ασφαλισµένος που θα συνταξιοδοτηθεί µε 35ετία µετά το 2015 µπορεί να πάρει ως και 120 ευρώ λιγότερα από το αν έφευγε µε 35ετία το 2014. Η µείωση αυτή µπορεί να είναι µεγαλύτερη αν υπάρχει µεγάλη µείωση αποδοχών από το 2011 και µετά.
Ωστόσο, και όπως φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα, για το πόσο συµφέρει τους ασφαλισµένους να φύγουν τώρα ή µετά το 2015, όσο µικρότερο είναι το διάστηµα της ασφάλισης στο νέο σύστηµα τόσο µικρότερη θα είναι και η τελική µείωση της σύνταξης.
Αντίθετα, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα έχουν οι εργαζόµενοι στο νέο σύστηµα τόσο θα µεγαλώνουν και οι διαφορές.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το Ένθετο του Ελεύθερο Τύπου : Ασφάλεια και Συντάξεις online κάνοντας κλικ: ΕΔΩ
Πηγή: e-typos.gr