Freestudies learn English

Δείτε αναλυτικά το νέο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους 30-66 ετών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 306

oaed23Ένα πρόγραμμα που θα δώσει οικονομική ανάσα σε 10 χιλιάδες ανέργους θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα, στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι άνεργοι ηλικίας 30 έως 66 ετών με ισχύον δελτίο ανεργίας, αφορά σε επιδότηση προς τις επιχειρήσεις. Θα διαρκεί 12 μήνες και ο μισθός των συμβασιούχων θα ανέρχεται στα 450 ευρώ.

 Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο (εξατομικευμένη προσέγγιση) για το επαγγελματικό τους προφίλ και τις δεξιότητες που συμβάλουν στην εργασιακή τους αποκατάσταση και να μην είχαν απασχοληθεί τον τελευταίο χρόνο στην ίδια επιχείρηση που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής, με επιδότηση.
Η επιχείρηση επιδοτείται με 18 ευρώ ημερησίως και για διάστημα 25 ημερών κάθε μήνα, δηλαδή με 450 ευρώ για κάθε άνεργο που θα προσλάβει. Η επιδότηση, καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους, και δεν είναι η τελική αμοιβή για τον εργαζόμενο. Αντίθετα, η τελική αμοιβή διαμορφώνεται με βάση τα όσα προβλέπει η εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία.
Στην πράξη λοιπόν μια επιχείρηση που θα προσλάβει έναν άνεργο θα λάβει 450 ευρώ ως επιδότηση, και πάνω στο ποσό αυτό θα προστεθεί η διαφορά μέχρι το ύψος του μισθού που θα συμφωνήσει με τον άνεργο. Αν για παράδειγμα συμφωνηθεί ο μισθός να είναι 750 ευρώ τότε η επιχείρηση θα καταβάλλει την επιπλέον διαφορά ανάμεσα στην επιδότηση των 450 ευρώ που θα λάβει από τον ΟΑΕΔ και των 750 ευρώ που θα είναι ο μισθός του απασχολούμενου, δηλαδή θα καταβάλλει 300 ευρώ.
Αν ο μισθός συμφωνηθεί στα 586 ευρώ, τότε η επιχείρηση θα καταβάλει 136 ευρώ, με τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών.
Στην ουσία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με επιδότηση 450 ευρώ και από εκεί και πάνω θα δίνουν τη διαφορά μέχρι το μισθό που θα συμφωνήσουν με τον άνεργο που θα προσλάβουν.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρείς μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η απόλυση και η εθελουσία έξοδος με οικονομικά κίνητρα.
Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η οικειοθελής αποχώρηση του εργαζόμενου, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης και η απόλυση με σύμβαση ορισμένου χρόνου για σπουδαίο λόγο με υπαιτιότητα του εργαζόμενου.
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Οσες μάλιστα δεν είχαν κάνει αλλαγές στο καθεστώς εργασίας και προσλάβουν ανέργους, δεν θα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς εργασίας ούτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Αν μια επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 μέρες διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε. Αν έχει πάρει επιδότηση και δεν αντικαταστήσει το προσωπικό τότε θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το ποσό εντόκως και το πρόγραμμα θα διακοπεί.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ ποσό που προέρχεται από πότους του ΕΣΠΑ και θα εκταμιευτεί σε δυο δόσεις το 2014 και το 2015.
Από τους ωφελούμενους ανέργους, όσοι είναι πλησίον της σύνταξης και τους λείπουν 300 ημέρες ευνοούνται περισσότερο καθώς μπορούν εφόσον προσληφθούν για 12μηνη εργασία να συμπληρώσουν τα «ένσημα» που τους λείπουν για να βγούν στη σύνταξη.
Στο πρόγραμμα δεν υπάγονται:
 
1. Οι δημόσιες επιχειρήσεις.
2. Τα νυχτερινά κέντρα.
3. Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (security).
4. Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και telemarketing.
5. Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.
6. Επιχειρήσεις για τα υποκαταστήματα, ή γραφεία τους στο εξωτερικό.
7. Εξωχώριες εταιρίες.
8. Τα ΚΤΕΛ.
9. Οι Σύλλογοι και Σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
10. Οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (λογιστές, ασφαλιστές, πολιτικοί μηχανικοί, κ.λπ), εκτός από τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό εκτός της έδρας τους, όπως εταιρίες εκμετάλλευσης φορτηγών, ταξί, κ.α
11. Ολες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων καθώς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση προϊόντων σε εμπόρους.
12. Επιχειρήσεις που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από κρατικές ενισχύσεις.
13. Οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση, ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία, υπό τον όρο ότι θα προσλάβουν το ίδιο προσωπικό που είχαν πριν τη μεταβίβαση, ή την αλλαγή της νομικής τους μορφής.
14. Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται προβληματικές. Δεν είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργων σε επιχείρηση που είχε απασχοληθεί τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα.
Επίσης δεν είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (από 22:00 μέχρι 06:00).
Μενού