Freestudies learn English

Πρεμιέρες Καλοκαιρινών Παραγωγών 2014 για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 425

αρχείο λήψης (16)Πρεμιέρες Καλοκαιρινών Παραγωγών 2014 για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

“UP ΟΛΑ” Summer ΚΘΒEdition, σε σκηνοθεσία Αστέρη Πελτέκη – 26 Ιουνίου στο ΘΕΑ-TRO του αιθρίου του Βασιλικού Θεάτρου στις 22:00

Μια interactive μουσικοθεατρική παράσταση έεεεερχεται από τις 26 Ιουνίου στο ΘΕΑ-TRO του αιθρίου του Βασιλικού Θεάτρου. Μία παράσταση όπου όλοι και όλα… παίζουν. Ηθοποιοί και κοινό σε μία σύμπραξη που θα συζητηθεί… Όλη η πόλη μία σκηνή… Μουσική, χορός, πρόζα και πόζα από έναν δεκαπενταμελή θίασο που τα κάνει ΟΛΑ και συμφέρει… Tιμή εισιτηρίου 5 ευρώ*…

Ένα «UPαπολαυστικό» μωσαϊκό «Δε βαριετέ» με μουσικοθεατρικές ακροβασίες, happenings, ταχυφλεγείς κλαυσίγελους, διασκευές αγαπημένων ελληνικών και ξένων ασμάτων και μειδιασμάτων. Συμμετέχουν πεπειραμένοι εκπαιδευτικοί φροντιστές… για μεταξεταστέους παλιούς και εκπαιδευόμενους νεοσσούς. Ελάτε να ξανασυστηθούμε και όλοι μαζί να θυμηθούμε! Όλοι και όλα μπορούν να γίνουν πρωτόγνωρα κι αγνώριστα στα εντατικά θερινά τμήματα του θεάτρου όπου παραδίδονται ιδιαίτερα νυχτερινά μαθήματα Ωδικής Βοήθειας, ευΡυθμολογίας, Εξωκαρδίασης και Ειρηνικών Τεχνών.

«UP ΟΛΟΙ»: Το κοινό συμμετέχει παίζοντας αυτοσχέδια κρουστά και γίνεται ένα με τους καλλιτέχνες – ΠΙΣΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Επί και εκτός σκηνής μοιράζονται UP ΟΛΑ: ξυλάκια, shakers, ντέφια, κέφια και λοιπά είδη οικιακής χρήσης – φέρτε ό,τι προαιρείσθε κι από το σπίτι σας… Κρουστά βαράμε, για να φύγει το βάρος…

«UP ΟΛΑ»: Κρατείται παρουσιολόγιο και με το τέλος των μαθημάτων σε κάθε παράσταση, χορηγείται έλεγχος προόδου.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Up-Όλα…
Μια προσπάθεια να ειπωθούν όλα όσα μας απασχολούν… όμορφα ή άσχημα, γλυκά ή πικρά, μέσα από την τέχνη του θεάτρου, της μουσικής και του χορού.
Μια διαδραστική (interactive) παράσταση που στόχος της είναι να γίνουμε όλοι ηθοποιοί, μουσικοί και θεατές, μια μεγάλη καλοκαιρινή πλατεία.
Σ’ έναν πανέμορφο χώρο με θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον ορίζοντα να ανοίγεται μπροστά μας, βρισκόμαστε και συνομιλούμε με χιούμορ και πειρακτική διάθεση για όλα, σατιρίζοντας, διασκεδάζοντας, σχολιάζοντας, αλλά πάνω up-Όλα… επικοινωνώντας… κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη.

«Δώδεκα…», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου- 2 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στις 21:00

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2014 το έργο «Δώδεκα…», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.
Έναρξη: 2/07/2014

Λίγα λόγια για το έργο
Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για μία υπόθεση φόνου. Κατηγορούμενος, ένα παιδί δεκαέξι ετών. Ξεδιπλώνονται μπροστά μας δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες και το έργο καταλήγει σε μια αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου. Πόσο εύκολα μπορείς να αποφασίσεις να στείλεις στον θάνατο ένα παιδί…;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚO ΣΗΜΕIΩΜΑ

(Το παρόν σημείωμα χωρίζεται σε τρία κεφάλαια)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
«ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ»
Όταν ένας άνθρωπος γράφει κάτι, από ένα σημείωμα στο ψυγείο ή στα τσιγάρα, μέχρι ένα θεατρικό έργο, επιτρέπει μια έμμεση -μικρή- γνωριμία του εσωτερικού κόσμου του με τους παραλήπτες. Μονόπλευρη η γνωριμία φυσικά, γιατί δεν συνηθίζουμε να μιλάμε ούτε με τα χαρτάκια, ούτε με τα τσιγάρα. Κυρίως δεν μας απαντούν. Δεν συστήνεσαι, δεν απαντάς και δεν αλλάζεις γνώμη σε κάτι γραμμένο. Σε μια σελίδα ή ένα χαρτάκι. Δεν μπορείς να το αλλάξεις. Ακόμα και να το ανατρέψεις, παραμένει γραμμένο. Δεν πιάνει ο διάλογος, ούτε τα σωστά επιχειρήματα. Δεν μπορείς να εκμαιεύσεις κάτι παραπάνω από αυτό που είναι γραμμένο, ούτε αλλάζουν δια μαγείας οι λέξεις. Ακόμα κι αν ο ίδιος ο άνθρωπος που τις έγραψε, αλλάξει. Θα γράψει ένα καινούργιο. Πιο εξελιγμένο από το προηγούμενο και το ίδιο τελεσίδικο. Αυτό δεν συμβαίνει όταν εμείς, οι άνθρωποι, συναντιόμαστε. Είμαστε φτιαγμένοι για να μπορούμε ν’αλλάξουμε τρόπο σκέψης από τη μια στιγμή στην άλλη. Από το κατάλληλο ερέθισμα. Με ποικίλους τρόπους, διαφορετικούς για τον καθένα, αλλά πάντα εν δυνάμει μπορούμε ν’ αλλάξουμε. Οι φωνές μας, οι λέξεις, υπάρχουν τη στιγμή που παράγονται, αλλά χάνονται αμέσως μετά, για να γεμίσει η σιωπή από τις καινούργιες σκέψεις που θα προκύψουν. Πρέπει κανείς να είναι ανοιχτός στα ερεθίσματα που προκύπτουν μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία του με άλλους ανθρώπους. Μέσα από τον διάλογο. Μέσα από την τριβή που προκύπτει όταν οι γνώμες συγκρούονται. Ν’ αρχίσει δικαιολογημένα να αμφιβάλλει, όταν υπάρχει χώρος για δικαιολογημένη αμφιβολία. Ακόμη κι αν ήταν απόλυτα βέβαιος πριν. Να επιθυμεί να κρυφτεί και τελικά να εκτίθεται. Από τα επιχειρήματα και τον αντίλογο, όταν και τα δύο έχουν έναν και μόνο στόχο. Την αλήθεια. Την απαλλαγμένη από κάθε προκατάληψη… αλήθεια.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
«Η ΑΛΗΘΕΙΑ»
Η αναζήτηση της αλήθειας άρχισε τη στιγμή που οι ηθοποιοί μπήκαν στην αίθουσα δοκιμών την πρώτη μέρα στην πρόβα. Δεν αναφέρομαι στη θεωρητική αλήθεια του κειμένου, των ηρώων του και του μηνύματός του. Αναφέρομαι στην αλήθεια του να έχω 12 ανθρώπους, 12 ηθοποιούς μπροστά μου. Να ανασαίνουν, να κοιτάζουν, να συζητούν και να εκφράζονται, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μ’ αυτή την αλήθεια είχα να κάνω. Με 12 ανθρώπους οι οποίοι μου εμπιστεύτηκαν τον χρόνο, τη σκέψη και την έκθεσή τους. Τους ευχαριστώ βαθιά γι’ αυτό κι εύχομαι το αποτέλεσμα του κόπου μας να τους δικαιώσει. Από αυτούς τους 12 λοιπόν έπρεπε να «κλέψω» για να πάρω τους 12 διαφορετικούς χαρακτήρες που έπρεπε να ζωντανέψουν για να έχουμε παράσταση. Το θέατρο είναι για εμένα δράση. Δράση πραγματικών ανθρώπων στα πλαίσια μιας «προσομοίωσης» των καταστάσεων που βιώνουν οι ήρωες του έργου, μέσα από την πλοκή του. Οι ηθοποιοί δανείζονται τη σκέψη, τις πεποιθήσεις, την καθημερινότητα και τα λόγια του ήρωα που καλούνται να ερμηνεύσουν. Δεν δανείζονται όμως την ανάσα, το βλέμμα, το βήμα ή τον ήχο της φωνής. Έχουν αυτό που είναι αληθινά δικό τους. Δουλειά μου ήταν να δω με ποιον τρόπο, με ποιες δράσεις μπορούσα να επηρεάσω την ανάσα, το βλέμμα, το βήμα και τον ήχο της φωνής των αληθινών ανθρώπων που είχα μπροστά μου. Αν μια ανάλυση θέλει τον ήρωα μπλε κι ο ηθοποιός μου δίνει κόκκινο, οφείλω να τον κάνω μωβ. Αν επιχειρήσω να τον κάνω μπλε, τότε σημαίνει πως δεν γνώρισα, δεν κατάλαβα πραγματικά τον αληθινό άνθρωπο που είχα μπροστά μου και πως έμεινα στη θεωρία…

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
«ΚΘΒΕ»
Κλείνοντας επιθυμώ να αναφέρω το πόσο μεγάλη τιμή είναι για εμένα, να προσθέτω το λιθαράκι μου στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό ενός τόσο μεγάλου, σπουδαίου και ιστορικού θεατρικού οργανισμού, όπως το ΚΘΒΕ. Συγχαίρω επίσης την ΑΕ των ηθοποιών για τη σύλληψη και προώθηση της πρότασής τους «πρωτοβουλία των ηθοποιών», για την καλοκαιρινή περίοδο 2014. Δεν μπορώ φυσικά, παρά να κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που έχει την ευθύνη για όλα τα καλά που συμβαίνουν στο θέατρο τον τελευταίο χρόνο. Τον Καλλι τεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κύριο Γιάννη Βούρο. Τον άνθρωπο που δεν φόρεσε το προσωπείο του διευθυντή, αλλά κράτησε αυτό που είχε σημασία. Το δικό του. Αυτό είδα κι αυτό καταθέτω.

Βασίλης Ισσόπουλος
Θεσσαλονίκη 19/06/2014

Συντελεστές
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Βασίλης Ισσόπουλος
Κοστούμια: Έλενα Σπενταμίδου
Μουσική: Δημήτρης Κανίογλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Μπαρνιαδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Διανομή
Ένορκοι: Νο. 1 Θανάσης Δισλής, Νο. 2 Λευτέρης Λιθάρης, Νο. 3 Γιάννης Τσάτσαρης
Νο. 4 Μαρία Χατζηιωαννίδου, Νο. 5 Γιώργος Σφυρίδης, Νο. 6 Δημήτρης Σιακάρας, Νο. 7 Μαίρη Ανδρέου, Νο. 8 Έφη Δρόσου, Νο. 9 Κώστας Ίτσιος, Νο. 10 Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Νο. 11 Μιχάλης Γούναρης, Νο. 12 Αναστασία Δαλιάκα
Κλητήρας: Βασίλης Ισσόπουλος

Έναρξη: Τετάρτη 2 Ιουλίου (έως Παρασκευή 1/08/14)
Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου
Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Γενική Είσοδος: 10€
Σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας: 8€

Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr
Viva Τηλ. 11876 & www.viva.gr
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33
Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos
Καταστήματα Ιανός
Καταστήματα Seven Spots

ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΘ (Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους)
Ώρες και Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευη: 10:00-14:00 και 17:00-21:00

Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα-Παρασκευή: 8.30 – 16:30

Τηλ. πληροφοριών: 2315 200200

“Godspell” σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη – 3 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου στις 21:30

To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τo καλοκαίρι του 2014 το μιούζικαλ “Godspell”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. ‘Εναρξη 3/7/2014, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης 2014».

Το μιούζικαλ “Godspell” πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 από φοιτητές στο Carnegie Mellon University στο Pittsburgh της Pennsylvania, αλλά έμελλε ν’ αποτελέσει επιτυχία εντός κι εκτός Broadway. Ιδέα και πρώτη σκηνοθεσία από τον Τζον Μάικλ Τέμπελακ. Μουσική και εκ νέου στίχοι από τον Στίβεν Σβαρτς. Πρώτη Παραγωγή στη Νέα Υόρκη από τους Έντγκαρ Λάνσμπουρι / Στιούαρτ Ντάνκαν / Τζόζεφ Μπερού σε συνεργασία με τη Σάμιουελ Φρεντς ΕΠΕ (Samuel French LTD).

Αν και η αρχική σύλληψη του έργου ήδη το τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή (στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70), με τη νέα αυτή διασκευή πηγαίνουμε το έργο ένα βήμα πιο πέρα, τοποθετώντας το στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Η υποκρισία και η αλαζονεία της εξουσίας, η βραδυκίνητη δικαιοσύνη, η άνιση συσσώρευση του πλούτου, τα χρέη, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, όλα βρίσκουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα του σήμερα. Και τα διαχρονικά μηνύματα των παραβολών, τόσο επίκαιρα σήμερα, αφού διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη για τον πλησίον, γίνονται πράξη επί σκηνής καθώς οι χαρακτήρες του έργου (που αντιστοιχούν στον Χριστό και τους μαθητές του) συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης που παραπέμπουν σε αντίστοιχες κοινότητες που προέκυψαν στη χώρα μας κατά την διάρκεια της κρίσης, παροτρύνοντας τους θεατές να κορυφώσουν αυτήν την προσπάθεια.

Η παράσταση “Godspell” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Godspell, τα λόγια του θεού, τα λόγια του ΑΝΘΡΩΠΟΥ, τα λόγια που όλοι μας κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Η αίσθηση της αγάπης, της αλληλεγγύης, της καλοσύνης, του δικαίου και της συνύπαρξης είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA μας. Αυτό είναι στην ουσία το μιούζικαλ Godspell, αυτά τα λόγια ειπωμένα από τον ευαγγελιστή Ματθαίο. Μια γραμμική αναφορά στις παραβολές μέσα από μια αλληλουχία εξαιρετικής μουσικής και στίχων. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε μια αντιπαραβολή των παραβολών στο σήμερα, εστιάζοντας στο κοινωνικό μέρος που πηγάζει από τις αναγκαιότητες, που και αυτές με τη σειρά τους αναδύονται μέσα από τη συνολική κρίση, που περνάμε σαν ανθρωπότητα.

Θέματα όπως η αδικία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το αδηφάγο γραφειοκρατικό τέρας, η συνύπαρξη με τη διαφορετικότητα και πάνω από όλα η μεταμέλεια και η συγγνώμη, τα φωτίσαμε και τα αναδείξαμε, δίχως διάθεση δεικτικής χειραγώγησης, αλλά σαν αφορμή αυτοκριτικής και ενδοσκόπησης. Δύσκολο το εγχείρημα της αποδόμησης ενός στέρεου θρησκευτικού έργου. Πιστεύουμε πως κατορθώσαμε να αγγίξουμε βαθύτερα τις έννοιες, σύμφωνα με τη δική μας αισθητική, που αναπτύχθηκε σαν ιδιαίτερος θεατρικός κώδικας στην διάρκεια των δοκιμών, από όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς. Μια παράσταση που ξεχειλίζει από μουσική, χορογραφίες, ενέργεια κίνηση και συναίσθημα. Είναι η δική μας συνεισφορά στα σημεία των καιρών, η δική μας συνεισφορά στο να ανακαλύψουμε ξανά τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Καλή θέαση!!!!

Γιώργος Κιουρτσίδης

Συντελεστές
Προσαρμογή: Ξένια Γεωργοπούλου, Γιώργος Κιουρτσίδης, Ρούλα Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Προσαρμογή Τραγουδιών: Ξένια Γεωργοπούλου
Ενορχήστρωση: Κώστας Τζούνης
Χορογραφία: Μαριάνθη Ψωματάκη
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνα Ματζίρη

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λουκία Βασιλείου, Στελλίνα Βογιατζή, Χρύσα Ζαφειριάδου, Δάφνη Κιουρτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Μιχάλης Σιώνας, Κική Στρατάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί:
Νίκος Βαφείδης (ντραμς), Τάσος Κορκόβελος (πλήκτρα), Πέτρος Λαγόντζος (κιθάρα), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Κώστας Τζούνης (μπάσο)

Εναρξη: 3/7/14 – Δημοτικό Θέατρο Κήπου

03 & 04 Ιουλίου/ Δημοτικό Θέατρο Κήπου, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης 2014

09–13 Ιουλίου/ ΟΛΘ Προβλήτα Α΄

20–23 Αυγούστου/ Μονή Λαζαριστών, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2014

28 Αυγούστου/ Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Μερκούρεια 2014

Ώρα έναρξης: 21.30
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας
που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας: 8€

Τηλ. πληροφοριών: 2315 200200

Πηγή: thestival.gr

Μενού