Freestudies learn English

Νέα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 425

paidia-300x220Νέα  μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα  του  Μουσείου Τηλεπικοινωνιών. Στόχος των προγραμμάτων είναι η γνωριμία των παιδιών με την τεχνολογία των επικοινωνιών, μέσα από την επεξεργασία πολλαπλών ερμηνευτικών-εκπαιδευτικών προτάσεων (εικαστικά, τεχνολογικά-πειράματα, θεατρικά, παιχνίδι ρόλων). Αξίζει να αναφερθεί ότι η είσοδος, τα προγράμματα ξενάγησης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα  προσφέρονται  από τον ΟΤΕ  δωρεάν.

Τα προγράμματα για σχολικές ομάδες
5ο Εικαστικό  εργαστήριο  για μαθητές  Νηπιαγωγείου & Α’ έως Δ’ Δημοτικού «Ζωγραφική και Γλυπτική μπροστά στις βιτρίνες του ΜΤ»
Χρόνος διεξαγωγής: Οκτώβριος 2014 – Μάιος 2015
Ημέρα εργαστηρίου: Κάθε Τετάρτη, 2 φορές ( 09.30-11.00 & 11.00-12.30 ) (περιλαμβάνεται 20λεπτη ξενάγηση στο Μουσείο)
Το πρόγραμμα με ξεκάθαρη εικαστική ταυτότητα, δίνει έμφαση στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις πλαστικές τέχνες (ενδεικτικές τεχνικές: προσωπογραφία σε καμβά, γυψόμαζα και μονωτήρες, πηλός και κινητά, 3D μακέτα, 3D κατασκευή).
Τα εργαστήρια στο σύνολό τους καλύπτουν τις ηλικίες από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και Ε΄ δημοτικού.
Πρόγραμμα ανά μήνα:
Ξενάγηση_20’

Διεξάγουμε σύντομη ξενάγηση, δίνοντας έμφαση στα δυο βασικά σημεία του μουσείου,  στην ιστορία της τηλεπικοινωνίας (τρόποι και τεχνικές που ανέπτυξαν οι έλληνες κατά την αρχαιότητα )και στην τεχνολογική εξέλιξη των μέσων τηλεπικοινωνίας.
Το ύφος της ξενάγησης είναι απλό και κατανοητό, συνδυάζοντας διάφορα μέσα αναπαράστασης.

-Εργαστήριο ζωγραφικής
Α’ ενότητα – Προσωπογραφία σε καμβά (τελάρο ζωγραφικής).
Χρόνος:  Οκτώβριος 2014.
Επίπεδο:  Παιδιά Β’, Γ’ και Δ’ δημοτικού.
Προσωπογραφία είναι η εύστοχη απεικόνιση ενός προσώπου καθώς και των συναισθημάτων αυτού , σε ένα ζωγραφικό πίνακα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση απεικονίζεται το πρόσωπο του Γκράχαμ Μπελ, του εφευρέτη του τηλεφώνου (1876). Τα παιδιά ζωγραφίσουν το πρόσωπο του εφευρέτη πάνω σε καμβά  και χρησιμοποιούν ακρυλικά χρώματα για να τον χρωματίσουν. Μετά την ολοκλήρωση έχουν ένα ατομικό ζωγραφικό έργο, δίνοντας την προσωπική τους πινελιά στην απεικόνιση του εφευρέτη του τηλεφώνου .

Β’ ενότητα – Σκίτσο σε πινακίδα.
Χρόνος:  Νοέμβριος 2014.
Επίπεδο:  Γ’ , Δ’ και Ε’ δημοτικού.
Σκίτσο είναι ένα πρόχειρο σχεδίασμα αντικειμένου ή προσώπου. Τα παιδιά καλούνται να γίνουν σκιτσογράφοι και να σχεδιάσουν τηλεφωνικές συσκευές. Το μάθημα πραγματοποιείται μέσα στο χώρο του μουσείου, μπροστά στα εκθέματα.
Κάθε παιδί για  τα  σχέδια του χρησιμοποιεί ειδική πινακίδα σκίτσου, ειδικά μολύβια ξυλομπογιές και χαρτιά. Στο μάθημα γίνονται αναφορές για το τι είναι σκίτσο και τι σκιτσογράφος.

Γ’ ενότητα – Μεικτή τεχνική – Δημιουργία φρυκτωριών
Χρόνος:  Δεκέμβριος 2014.
Επίπεδο: Παιδιά νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού.
Μεικτή τεχνική είναι ο συνδυασμός διαφόρων ζωγραφικών μέσων έκφρασης.
Οι φρυκτωρίες ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας στην αρχαιότητα. Ήταν πετρόχτιστοι πύργοι πάνω σε βουνά στους οποίους άναβαν πυρσούς και μετέδιδαν μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις.
Κάθε παιδί δημιουργεί την δική του φρυκτωρία με τελικό σκοπό η κάθε σχολική ομάδα να φτιάξει ένα δίκτυο φρυκτωριών.
Στα πλαίσια του εργαστηρίου της μεικτής τεχνικής τα παιδιά πειραματίζονται χρησιμοποιώντας  διαφορετικά υλικά για την υλοποίηση ατομικών έργων, για παράδειγμα ζωγραφίζουν με πλαστελίνη και δημιουργούν αυτοσχέδιες ψηφίδες από χαρτόνια.

• Εργαστήριο γλυπτικής
Α’ ενότητα – Γυψόγαζα – Μονωτήρες.
Χρόνος:  Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2015.
Επίπεδο: Από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και Ε’ δημοτικού
Οι μονωτήρες είναι όργανα για μονώσεις ηλεκτρικών αγωγών.
Τα παιδιά φτιάχνουν τους δικούς τους μονωτήρες χρησιμοποιώντας ατομικό καλούπι  μονωτήρα  από φελιζόλ. Στην συνέχεια τα παιδιά καλύπτουν την επιφάνεια του καλουπιού με  γυψόγαζα. Η γυψόγαζα είναι γάζα εμποτισμένη σε γύψο η οποία δουλεύεται με νερό και παίρνει μορφή αφού στεγνώσει.
Δημιουργούνται ατομικά έργα.

Β’ ενότητα – Πηλός – κινητά τηλέφωνα.
Χρόνος:  Μάρτιος 2015.
Επίπεδο:  Παιδιά Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού.
Ο πηλός είναι ουσιαστικά χώμα ζυμωμένο με νερό. Τα παιδιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν πηλό και εργαλεία γλυπτικής (ειδικά καλέμια και γλυφίδες ) για να δώσουν τη μορφή ενός κινητού τηλεφώνου.
Αφού στεγνώσει  το έργο τους επεμβαίνουν διακοσμητικά με γλίτερ, μπογιές κλπ. στο τηλέφωνο ώστε να δώσουν μια ξεχωριστή διάσταση στη δημιουργία τους.
Δημιουργούνται ατομικά έργα.
• Εργαστήριο πλαστικών τεχνών

Α’ ενότητα – 3D μακέτα – Τηλεφωνικός Θάλαμος.
Χρόνος:  Απρίλιος 2015.
Επίπεδο:  Από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και Ε’ δημοτικού.
Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από αρκετές δεκαετίες.
Βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο από τηλεφωνικό θάλαμο  είτε με  κέρματα είτε με τηλεκάρτες.
Τα παιδιά φτιάχνουν τον θάλαμο του ΟΤΕ  της δεκαετίας 1980, έχοντας σαν βάση για την δημιουργία τους το γραμμικό σχέδιο του θαλάμου σε ανάπτυγμα. Η υλοποίηση του γίνετε με διάφορα υλικά μακέτας όπως μακετόχαρτα, ξυλάκια μπάλσας, διαφάνειες από ριζόχαρτο κλπ .
Δημιουργούνται ομαδικά έργα

Β’ ενότητα – 3D κατασκευή – Υδραυλικός Τηλέγραφος
Χρόνος:  Μάιος 2015.
Επίπεδο:  Από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και Ε’ δημοτικού.
Ο υδραυλικός τηλέγραφος είναι ένα σύστημα επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις που εφευρέθηκε τον 4ο αιώνα π.χ. από τον Αρκάδα στρατηγό Αινεία τον Τακτικό . Το βασικό στοιχείο της λειτουργίας του είναι το νερό.
Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν έναν υδραυλικό τηλέγραφο χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα  υλικά, όπως εφημερίδες, πλαστικά μπουκάλια κλπ.
Δημιουργούνται ομαδικά έργα

3ο Τεχνολογικό Εργαστήρι  για μαθητές Ε’ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄& Β΄ Γυμνασίου
«Φτιάχνουμε το δικό μας κύκλωμα τηλεπικοινωνιών στο εργαστήρι του ΜΤ»
Χρόνος διεξαγωγής: Οκτώβριος 2014 – Μάιος 2015
Ημέρα εργαστηρίου: Κάθε Τρίτη, ( 11.00-12.30 ) (περιλαμβάνεται 20λεπτη ξενάγηση στο Μουσείο)
Το πρόγραμμα του τεχνολογικού βιωματικού εργαστηρίου έχει καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα, με προσέγγιση της τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη σκοπιά της μηχανολογίας/ηλεκτρολογίας και της τεχνολογικής εξέλιξής της. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πειράματος, όπου τα παιδιά, συνδέουν δύο απλές σταθερές τηλεφωνικές συσκευές με χρήση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ( καλώδια, μπαταρίες, λαμπτήρες, αντιστάσεις). Έτσι μπορούν να κατανοήσουν στην πράξη με απλό και παραστατικό τρόπο, τη μέθοδο επίτευξης επικοινωνίας ανάμεσα στις τηλεφωνικές συσκευές.
Το πρόγραμμα αφορά παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού, Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, εντάσσοντας στοιχεία από το γνωστικό πεδίο του μαθήματος της Φυσικής

Προγράμματα για την ασφαλή και ευχάριστη πλοήγηση στο διαδίκτυο για μαθητές Ε΄& Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
«Το διαδίκτυο διευρύνει δρόμους ασφαλώς!»
Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, είναι το θέμα της ενημερωτικής δράσης του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη  Μονάδα Εφηβικής Υγείας της  Β’ Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέλους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου).  Χρόνος διεξαγωγής: Οκτώβριος 2014-Μάιος 2015

Για τα παιδιά του Δημοτικού (9-12 ετών): Πραγματοποιείται διαδραστική-βιωματική  συζήτηση και ανάλογα παιχνίδια, με δύο ήρωες τον ‘Άλκη και την Κλαίρη’ . Συζητώντας καταστάσεις των καρτών «Εσύ τι θα έκανες», λύνονται κουϊζ, σταυρόλεξα και άλλου τύπου ψυχαγωγικές ασκήσεις. Στο πρακτικό μέρος του προγράμματος με του υπολογιστές δημιουργούν κινούμενα σχέδια, εφαρμογές αρχιτεκτονικής αλλά και προτείνονται λίστες  για αξιόπιστη αναζήτηση πληροφοριών, μέσα από προτεινόμενες μηχανές αναζήτησης.
Για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου (έφηβοι 12-18 ετών). Στο πρώτο μέρος γίνεται συζήτηση με βάση την παρουσίαση δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών σχετικών με το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Αναφέρονται και σχολιάζονται εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, προβάλλονται videos, υποθετικά σενάρια και προτείνονται λύσεις, ενώ γίνεται και ενημέρωση για τις υπηρεσίες που μπορούν να απευθυνθούν και να αναζητήσουν βοήθεια ή να αναφέρουν ατυχή συμβάντα.
Στο πρακτικό μέρος πάνω στους υπολογιστές, οι ομάδες χρησιμοποιούν εργαλεία που είναι απαραίτητα για την δημιουργική έκφραση, την επικοινωνία και τη δημιουργία profil, καθώς και την εποικοδομητική χρήση σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και προώθησης καριέρας.

Θεατρική Παράσταση  για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού «Η Φάρμα του Διαδικτύου»
Θεατρική Παράσταση, για παιδιά νηπιαγωγείου έως και ΣΤ΄ δημοτικού, από επαγγελματική θεατρική ομάδα. Με σκηνικό, εμπνευσμένο  από τις συλλογές Μουσείου, κατασκευασμένο με τηλεφωνικά  καλώδια και άλλα τηλεπικοινωνιακά υλικά, το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει, μέσω της δραματοποίησης, τα παιδιά να αποκτήσουν από μικρά τις δεξιότητες, για τις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις, για ένα ασφαλές και υπεύθυνο ταξίδι στο  Διαδίκτυο. Χρόνος διεξαγωγής: Οκτώβριος 2014-Μάιος 2015
Προγράμματα  ξεναγήσεων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου.
Σκοπός των ξεναγήσεων που προσφέρει το Μουσείο είναι να καταστεί αντιληπτή η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, καθώς και να γίνει κατανοητό ό,τι η ιστορία των τηλεπικοινωνιών συμβαδίζει με την εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η οποία  διαρκεί μιάμιση περίπου ώρα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή εκθεμάτων που διαθέτει το Μουσείο και να περιηγηθούν στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών από την ελληνική  αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

 Τα προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες
Για ενημέρωση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τα παρακάτω προγράμματα
• Μουσειοπαιδαγωγικές  δράσεις  για γονείς και παιδιά
Οι δράσεις απευθύνονται σε οικογένειες. Υποστηρίζονται από ψυχολόγο, μουσειοπαιδαγωγό και εικαστικό, στοχεύοντας να καλύψει διαφορετικές ανάγκες στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και  οργανωμένης  μουσειακής  εμπειρίας.
Σύντομο πρόγραμμα:
Σεπτέμβριος του 2014 (Σ27-Κ28), «Ξεκινάμε δυναμικά…open day».
Σας ενημερώνουμε με διαδραστικό τρόπο για τα προγράμματα όλης της χρονιάς, σας παροτρύνουμε να διατυπώσετε την άποψή σας για ποιο πρόγραμμα, σας ενδιαφέρει περισσότερο, και αφού κάνετε την εγγραφή σας, φτιάχνουμε ένα «φυλαχτό», για τη σχολική χρονιά, να σας θυμίζει τις μέρες που θέλετε να έρθετε στο Μουσείο.
Οκτώβριος του 2014 (Σ11-Κ12), «Παιχνίδια πολλαπλής ευφυΐας. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί τα ταλέντα σου. Οι ευφυΐες σου είναι πολλές. Εσύ, ποιες έχεις;
Οικογενειακή δράση,  με μουσειοπαιδαγωγό, ψυχολόγο και εικαστικό. Παιχνίδια ευφυΐας για παιδιά, που θα στηθούν στο μουσείο ειδικά για αυτά εκείνες τις μέρες. Τα παιδιά με τη μουσειοπαιδαγωγό, η ψυχολόγος με τους γονείς και όλοι μαζί με την εικαστικό θα ολοκληρώσουν με τη δική τους δημιουργία τη δράση..
Νοέμβριος του 2014 (Σ22-Κ23),  «Σχολικός εκφοβισμός» (stop bulling)
Μαθαίνουμε να εκφράζουμε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας, στεκόμαστε απέναντι στην  ενδοσχολική βία και βρίσκουμε τρόπους για  καλύτερη επικοινωνία στο σχολικό, αλλά και οικογενειακό περιβάλλον. Οικογενειακή δράση, που απευθύνεται σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς. Με μουσειοπαιδαγωγό, ψυχολόγο καιεικαστικό.
Δεκέμβριος του 2014 (Σ20-Κ21), «Γιορτινά Χριστούγεννα στο ΜΤ». Χιονισμένο Μουσείο κι εσύ, έλα να σκάψεις στο χιόνι και ν ανακαλύψεις τα εκθέματά του!
Εικαστική δράση με τσόχα, βαμβακοπολτό και πολύ χριστουγεννιάτικο κομφετί! Το πρόγραμμα υλοποιείται με μουσειοπαιδαγωγό και εικαστικό.
Ιανουάριος  του 2015 (Σ24-Κ25), «Έλα να χαράξουμε»,  την πορεία, από τα πειράματα του Μπελ, μέχρι το κινητό τηλέφωνο, μέσα από την τέχνη της χαρακτικής»
Προσφέρεται για εικαστικούς πειραματισμούς, που οδηγούν σε αριστουργήματα.
Φεβρουάριος  του 2015 (Σ14-Κ15), «Εφηβεία»,  ας μη χάσουμε την επικοινωνία μας, ας ανοίξουμε δρόμους.
Δραστηριότητες και δρώμενα, σχεδιασμένα από εφήβους για.. εφήβους. Μέσα από διάλογο με τους εφήβους των γύρω σχολείων θα βρούμε και πάλι, ότι τους ενδιαφέρει. Για εφήβους και γονείς  διεξάγεται με μουσειοπαιδαγωγό, ψυχολόγο και εικαστικό.
Μάρτιος του 2015 (Σ14-Κ15), «Ιστορίες Δορυφόρου», πάνω από τα σύννεφα, φτάνουμε ψηλά, πολύ ψηλά!
Εικαστικοί πειραματισμοί, με θέμα τους δορυφόρους και κατασκευή μακέτας δορυφόρου. Με μουσειοπαιδαγωγό και εικαστικό.
Απρίλιος του 2015 (Σ4-Κ5), «Πασχαλινό κυνήγι σοκολατένιων αυγών στο Μουσείο».  Ελάτε για ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού, μέσα στο Μουσείο!
Γονείς και παιδιά, αφού παρατηρήσουμε τα εκθέματα του Μουσείου, θα εμπλακούμε σ’ένα κυνήγι θησαυρού. Με μουσειοπαιδαγωγό και εικαστικό.
Μάιος του 2015 (Σ16-Κ17-Δ18), τα προγράμματα ολοκληρώνονται με το «Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, γιόρτασε μαζί μας».
Πέρυσι πετάξαμε αερόστατο, φέτος πως θα το γιορτάσουμε; Γίνε κι εσύ μέρος της γιορτής! Πρωτότυπες δράσεις βασισμένες στη θεματική του «Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων»(ICOM)

Λίγα λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
Η  συλλογή
Η συλλογή του Μουσείου ξεπερνά τα 4.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό. Παρουσιάζονται εκμαγεία και ομοιώματα των τηλεπικοινωνιακών  επινοήσεων των αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών, καθώς και εφευρέσεις της μετα-ηλεκτρικής τεχνολογίας όπως τηλεγραφία, τηλεφωνία, ασύρματη τηλεγραφία  & δορυφορική επικοινωνία. Ξεκινάμε την τεκμηρίωση και την ψηφιοποίηση του υλικού μας για να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις ομάδες ενδιαφερόμενου κοινού.

Για τηλεφωνική δήλωση συμμετοχών σε :  210 6201 899 και 210 6201 999, καθημερινά 09.00 – 16.00

Πηγή: diorismos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Βιολόγος στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ)
Προηγούμενο άρθρο
Starbucks: Ανοιχτές θέσεις εργασίας σε τρεις ειδικότητες
Μενού