Λιου: Η αναταραχή στην Τουρκία κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 131
liou-se-tsipra-na-deiksoun-eueliksia-oles-oi-pleures.w_lΔεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σπεύδει να προσφέρει τις δυνάμεις του στην ελληνική υπόθεση. Το είχε κάνει την περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οδηγούνταν σε ναυάγιο, το πράττει και τώρα που τα πράγματα είναι σαφώς πιο ευνοϊκά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, μιλώντας για την επίσκεψή του στην Αθήνα τόνισε τη μεγάλη σημασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως εξήγησε, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία, οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να δείξουν ελαστικότητα σε ότι αφορά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου.

«Στην προκειμένη περίπτωση, με δεδομένο και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ ώστε να θέσει σε σταθερότερη βάση την ελληνική οικονομία» είπε.

«Θέλω να ελπίζω πως η αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος σχετικά με την ελληνική οικονομία και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κυρίως γιατί αυτό είναι το σωστό να γίνει, πολλώ δε μάλλον με δεδομένη την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή είναι κομβικής σημασίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιου δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης στη συνέντευξή του πως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα δίνει μια ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ευελιξία. «Και πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, η θέση της Ελλάδας και η συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος θα δικαιολογούσε αυτή την ευελιξία σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά της» είπε.

Ο κ. Λιου με την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τις συναντήσεις που θα έχει με τον Αλεξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα ζητήσει επίσης να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων». Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ΗΠΑ συμφωνούν στο σημείο αυτό με το ΔΝΤ και στην πρότασή του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρόταση με την οποία δεν συμφωνούν όμως οι Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά πάντως θα ήθελε στήριξη και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά για τα οποία η πρόταση του ΔΝΤ είναι σκληρή και δημιουργεί πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θεωρεί την επίσκεψη ως έμπρακτη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Αθήνα προσβλέπει σε αυτή την στήριξη μετά την απογοήτευση που εισέπραξε από την πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει τα περί μείωσης των πλεονασμάτων του 3,5% ακόμη και μετά το 2018.

Αντίθετα, διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει στην υλοποίηση των στόχων όπως έχει δεσμευτεί με την συμφωνία έναντι των εταίρων προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.

Και για να μην μείνει αμφιβολία στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε: «Ακόμα και αν οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της. Τίποτα δεν είναι εγγυημένο και τα σήματα που δίνει η Ελλάδα στους επενδυτές και τους εταίρους της πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρα: ούτε απροσεξίες, ούτε υπαναχωρήσεις θα γίνουν αποδεκτές. Η πραγματική φάση της εφαρμογής των μέτρων είναι εκείνη στην οποία όλοι θα πρέπει να εστιάσουμε».

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης
Προηγούμενο άρθρο
Αποκάλυψη: Η παγίδα της κυβέρνησης σε 350.000 πολίτες!
Μενού