Freestudies learn English

Βαρίδια και σωσίβια για το νέο υπερ-ταμείο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 406

assets_LARGE_t_420_54857334_type13145Σε εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το τιτάνιο εγχείρημα της δημιουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο πρέπει να συγχωνευθούν όλα τα σημερινά Ταμεία κύριων συντάξεων. Ο ΕΦΚΑ αναλαμβάνει… καθήκοντα από τον ερχόμενο Γενάρη και η προετοιμασία του συναντά δυσκολίες από τα… αποδυτήρια.

Δεν είναι μόνο η έλλειψη εγκεκριμένων ισολογισμών την τελευταία πενταετία -κάτι που καυτηρίασε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στη Βουλή-, αλλά και το άθροισμα των ελλειμμάτων των Ταμείων, που θα συνθέτουν πλέον μία και μοναδική αλλά απειλητικών διαστάσεων «μαύρη τρύπα».

Ενδεικτικό είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το οποίο ο νέος οργανισμός-μαμούθ -που θα αφορά πια 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους- κληρονομεί ελλείμματα ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Η τρύπα αυτή προβλέπεται να περιοριστεί κάπως στα 1,124 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες διορθωτικές ενέσεις ρευστότητας προερχόμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον κουμπαρά του «μικρού ΑΚΑΓΕ» -όπως και τα προηγούμενα έτη- της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Μείωση ελλείμματος
Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο τις προάλλες για μείωση του οργανικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 264 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο του 2016, αναφέροντας πως τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 5%, του Οργανισμoύ Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) μειώθηκαν κατά 6% και του ΟΓΑ αυξήθηκαν κατά 30%.

Παρ’ όλα αυτά, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, «τα ελλείμματα είναι υπαρκτά και πολύ μεγάλα αν υπολογίσουμε και τις λεγόμενες κρυφές οφειλές. Πλησιάζουν το 9% του ΑΕΠ». Η εικόνα αποτυπώνεται άλλωστε ξεκάθαρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, ο οποίος κωδικοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την τουλάχιστον δύσκολη ταμειακή κατάσταση των υπό ένταξη ταμείων ασφάλισης. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριων συντάξεων (πλην του Δημοσίου), μόνο ο ΟΓΑ (+9,5 εκατ. ευρώ), το ΝΑΤ (+176,4 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) (+6,7 εκατ. ευρώ) αναμένεται να παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα. Αντίθετα, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο στο τέλος του… λογαριασμού.

Ειδικότερα, όπως καταδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, το υπερ-Ταμείο ξεκινά την πορεία του με έλλειμμα που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, παρά το διορθωτικό «μπόνους» των 1,77 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να λάβει ως πρόσθετη επιχορήγηση από το κράτος. Το έλλειμμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και θα άγγιζε τα 3 δισ. αν δεν είχε προϋπολογιστεί μια έξτρα επιχορήγηση ύψους 1,7 δισ. (1,42 δισ. από τον τακτικό προϋπολογισμό και 350 εκατ. ευρώ από τον «μικρό ΑΚΑΓΕ»), η οποία έρχεται επικουρικά να «διορθώσει» το έλλειμμα, με αποτέλεσμα αυτό να κυμαίνεται εντός των ορίων του σχετικού πλαφόν (που έχει οριστεί στα 1,134 δισ.). Το σύνολο των εσόδων του νέου φορέα υπολογίζεται στα 38 δισ. ευρώ και τα έξοδα στα 39,1 δισ. Συνεπώς, εντός του 2017 οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών από κρατικό προϋπολογισμό και «κουμπαρά ΑΚΑΓΕ» αναμένεται να αγγίξουν το ποσό των 15,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,95 δισ. θα βγουν από τον κρατικό κορβανά και τα 400 εκατ. από το μικρό ΑΚΑΓΕ. Την ίδια στιγμή, το 12μηνο του 2016 εκτιμάται πως θα κλείσει με 9,1 δισ. επιχορηγήσεις προς τα Ταμεία.

Πρέπει να σημειωθεί πως η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε… λογιστικά αίτια, καθώς στα έσοδα του ΕΦΚΑ υπολογίζονται πλέον και τα χρήματα που βάζει το κράτος για τις συντάξεις του Δημοσίου. Ειδικότερα, από τα 15,43 δισ. τα 5,27 προορίζεται να κατευθυνθούν σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Γι’ αυτό και αν δεν υπήρχε το «διορθωτικό μπόνους» των 1,7 δισ. η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα θα ήταν μειωμένη για το 2017 και θα έφτανε στα 8,367 δισ.

Απορρόφηση επιπλέον ενός δισ.
Με τη διορθωτική κρατική χρηματοδότηση και χωρίς τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα προϋπολογίζεται να απορροφήσουν το 2017 ένα δισ. παραπάνω από φέτος. Σημειώνεται πως για φέτος η εκτίμηση είναι πως το σύστημα θα κλείσει τη χρονιά με έλλειμμα 1,114 δισ., χωρίς όμως να έχει υπάρξει διορθωτική επιχορήγηση.

Μεγάλος ασθενής του νέου φορέα είναι το ΙΚΑ, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να φτάσει στα 1,77 δισ. ευρώ το 2017. Το ΙΚΑ προϋπολογίζει αυξημένα έσοδα από εισφορές κατά 290 εκατ., ενώ ανεβάζει τα έξοδα για κύριες συντάξεις κατά 150 εκατ., από 11 δισ. σε 11,15 δισ. (προφανώς λόγω έκδοσης νέων συντάξεων).

Αντίθετα προϋπολογίζει τα μισά χρήματα για ΕΚΑΣ, από 480 εκατ. σε 244 εκατ. (μια και το επίδομα περικόπτεται ακόμη περισσότερο). Εντυπωσιακό πάντως είναι πως ενώ για το 2016 το ΙΚΑ είχε προϋπολογίσει έλλειμμα 2 δισ., τώρα εκτιμά πως θα κλείσει τη χρονιά με «τρύπα» μόλις 819 εκατ.

Κατά πόδας ακολουθεί ο ΟΑΕΕ, με έλλειμμα 1,042 δισ. Ο Οργανισμός δηλαδή εκτιμά πως θα διπλασιάσει του χρόνου το φετινό του έλλειμμα που υπολογίζει ότι θα κλείσει στα 459 εκατ.

Ο ΟΑΕΕ εκτιμά πως θα εισπράξει μόλις 12,5 εκατ. επιπλέον από τις νέες εισφορές (ανεβάζοντας τον πήχη από τα 1,149 δισ. στα 1.162), παρά την εισαγωγή του νέου συστήματος που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος, συνδέοντας την ασφαλιστική εισφορά με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

Ταυτόχρονα βλέπει έξτρα δαπάνες για κύριες συντάξεις μόλις 90 εκατ. ευρώ (από 3,608 δισ. στα 3,692 δισ.). Και εδώ η δαπάνη για το ΕΚΑΣ απομειώνεται σημαντικά και φτάνει στα 82,5 εκατ. από 225,5 εκατ., ενώ μειώνονται και οι δαπάνες για πρόνοια και εφάπαξ (οι σχετικοί κλάδοι μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΕΠ). Αμέσως μετά, αλλά με μεγάλη διαφορά, το ΕΤΑΑ μετρά έλλειμμα 246,7 εκατ. (από 185,9 φέτος).

  • 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι θα υπάγονται στον νέο φορέα, ο οποίος απορροφά 8 Ταμεία κύριων συντάξεων

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Μενού