Έκτακτη συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, για τις εξελίξεις στην πανδημία, αλλά και τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα.
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Υγείας είπε:
«Μετά από δυο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, 75% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί ενώ παράλληλα λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και πλέον έχει τεχνογνωσία και φάρμακα, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ για να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, θα το στηρίξουμε και με πόρους και παράλληλα μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας.
Μπαίνουμε στη φάση της συνυπαρξης με τον ιό.
Δεν πιστεύουμε στην λογική της zero covid που αποτυγχάνει.
Μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα είναι δυναμικό, θα βλέπουμε πως πηγαίνει και θα προσαρμοζόμαστε.
Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας».
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.
«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.
«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», είπε ο υπουργός για τα κρούσματα ηπατίτιδας.
«Δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Θεοκλής Ζαουτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρινίζει πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρουσίασε τους δείκτες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση.
O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.
Παπαευαγγελου: Οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογιας, κυρία Βάνα Παπαευαγγελου συνόψισε το όφελος των self test στον μαθητικό πληθυσμό για τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Τέλος, επισήμανε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.
Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλεται σε κάποιον αδενοιο.
Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long covid. Και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως η απομόνωση και ο αποκλεισμός λόγω πανδημίας του παιδικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια να οδηγούν σε ξεσπάσματα άλλων ιών. “Τα παιδιά βρίσκονταν σε αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό μπορεί να έχει τώρα επιπτώσεις” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβαν ότι η καταγραφή των θανάτων της επιδημίας γίνεται με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή όποιος διαγνωστεί θετικός στον κορωνοιό και καταλήξει, ο θάνατος του δηλώνεται ως θάνατος covid, ανεξάρτητα από άλλες συννοσηρότητες. Θα καταγράφονται οι ασθενείς που θα καταλήγουν με covid και όχι από covid.
πηγή: aftodioikisi.gr