Freestudies learn English

Παράταση προθεσμίας διορισμού δημοσίου υπαλλήλου -Τι λέει ο νόμος

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 245

Ο Δημόσιος υπάλληλος που αποκτά θέση στο δημόσιο, πρέπει να διοριστεί στην υπηρεσία και στη θέση εργασίας του.

Σύμφωνα με το dikigorosergatologos.gr, την στιγμή κατά την οποία δημοσιεύεται η ατομική πράξη του διορισμού του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θεωρείται ότι αποκτά συστατικό τύπο η πράξη του διορισμού του και θεωρείται ως χρονικό σημείο της έναρξης και αφετηρία του διορισμού του υπαλλήλου.

Γενικότερα, η έννοια του διορισμού του υπαλλήλου και το νομικό πλαίσιο αυτού ρυθμίζεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα (ΥΚ), Ν. 3528/2007 και το άρθρο 17 αυτού.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Υπαλληλικού Κώδικα, αναφορικά με τη δημοσίευση και την κοινοποίηση της πράξης διορισμού ισχύουν τα ακόλουθα:Advertisement

  1. Περίληψη της πράξης διορισμού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στον διοριζόμενο το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση.
  2. Η κοινοποίηση στον διοριζόμενο γίνεται με έγγραφο της οικείας αρχής, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η περίληψη της πράξης διορισμού και το οποίο επιδίδεται επί αποδείξει στην κατοικία του είτε στον ίδιο είτε σε πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν. Με το έγγραφο αυτό τάσσεται και εύλογη προθεσμία τριάντα (30) το πολύ ημερών για ορκωμοσία του διοριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας. Αν δεν καθορίζεται τέτοια προθεσμία, θεωρείται ότι έχει ταχθεί προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί έως έξι (6) μήνες, μόνο μία φορά, για εξαιρετικούς λόγους.
  3. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1, η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση και από την ημέρα αυτή αρχίζει η προθεσμία για ορκωμοσία του διοριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας.»

Με βάση τα ως άνω, επιτρέπεται για μια μόνο φορά η παράταση της ορκωμοσίας διοριζόμενου, για διάστημα συνολικά έξι μηνών και εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

Ειδικότερα, η προθεσμία ανάληψης καθηκόντων αρχίζει με την κοινοποίηση του εγγράφου της αρμόδιας αρχής και με το οποίο είναι εμφανές ο αριθμός του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η πράξη του διορισμού. Αρχίζει λοιπόν, να προσμετρά ο χρόνος των τριάντα (30) το πολύ ημερών για ορκωμοσία του διοριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας, ή αν δεν καθορίζεται τέτοια προθεσμία, θεωρείται ότι έχει ταχθεί προθεσμία τριάντα (30) ημερών.

Διαφορετικά, εάν παραλειφθεί η κοινοποίηση της πράξης στον ενδιαφερόμενο υπάλληλο, αρχίζει να προσμετράτε η προθεσμία των τριάντα ημερών από την δημοσίευση της αποφάσεως διορισμού.

Τέλος, όσον αφορά στους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να παραταθεί ο διορισμός, αφορά γεγονότα ιδιαίτερα σοβαρά και έκτακτα π.χ. ασθένεια (απώλεια αισθήσεων) ή παραμονή στην αλλοδαπή χωρίς ο νομοθέτης να επιθυμεί να εγκλωβιστεί και να περιοριστεί ο αιτούμενος αυτήν στα γεγονότα ανωτέρας βίας., αφού, εάν η διάταξη επιθυμούσε να περιορισθεί σε αυτά και μόνον θα το όριζε ρητά. Φερ ειπείν, η τακτοποίηση οικογενειακών ζητημάτων του δημοσίου υπαλλήλου, μπορεί να εμπίπτει στην έννοια των εξαιρετικών λόγων για τους οποίους χορηγείται παράταση ορκωμοσίας.

aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ελεύθεροι επαγγελματίες-φορολόγηση: Οι έξι αλλαγές
Προηγούμενο άρθρο
Διευρύνεται το ωράριο κοινού στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ
Μενού