Freestudies learn English

Ποια είναι τα νέα μέτρα ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων (λίστα)

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 54

Με ποιον τρόπο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι δημόσιοι υπάλληλοι ωφελούνται “διπλά”!

Καταρχάς, προβλέπεται οριζόντια αύξηση των μισθών με γνώμονα την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που θα ισχύσει το επόμενο έτος, ούτως ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (σήμερα 850 ευρώ) να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (που είναι σήμερα 830 ευρώ αλλά με την αύξηση το 2025 αναμένεται να ξεπεράσει τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο).

Το ύψος της αύξησης που θα δοθεί από 1ης Απριλίου 2025 στο Δημόσιο εξαρτάται από την αντίστοιχη αύξηση που θα προσδιοριστεί μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για τον κατώτατο μισθό είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027.

Έτσι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν σταδιακά έως το 2027 οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά, ώστε ο εισαγωγικός από τα 850 ευρώ σήμερα να ανέλθει στα 950 ευρώ και με αντίστοιχη αύξηση στους υψηλότερους μισθούς.

Υπενθυμίζεται επίσης η διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων σε περισσότερους φορείς του Δημόσιου τομέα. Πράγμα που θα είναι επίσης μια σημαντική ενίσχυση για όσους δημόσιους υπαλλήλους το λάβουν με βάση τη σχετική αξιολόγηση.

Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους και μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών καθώς από 1-1-2025 μειώνονται κατά 1 μονάδα, από 0,5% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Νυχτερινή αποζημίωση ενστόλων

Η ωριαία αποζημίωση αυξάνεται από τα 2,77€ στα 3,33%, μια αύξηση δηλαδή 20%. Ανά υπηρεσία τα «νυχτερινά» ποικίλλουν από 10 έως 64 ώρες το μήνα. Ένας ένστολος με 64 ώρες υπολογίζεται ότι θα δει μια καθαρή αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές του της τάξης των 22€ (36€ μεικτά). Το κόστος του μέτρου είναι 25εκατ€ ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τους ένστολους έτι περαιτέρω όταν προκύψει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος. Οι ένστολοι ωφελούνται ΚΑΙ από το μέτρο των οριζόντιων αυξήσεων.

Γιατροί-εφημερίες

Από τα έως 100€/ μήνα σήμερα αυξάνεται στα 200€ έως και τα 600€ αν πρόκειται για τις 18 ειδικότητες οι οποίες βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη όπως είναι οι παθολόγοι και οι αναισθησιολόγοι. Αφορά περίπου 3.300 ιατρούς – οι υπόλοιποι υγειονομικοί κλάδοι έχουν εκφράσει παράπονα για τον αποκλεισμό τους – με στόχο αυτός να αυξηθεί. Ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 16εκατ€. Και οι γιατροί ωφελούνται από το μέτρο των οριζόντιων αυξήσεων.

Επίσης: Από το 2025 οι εφημερίες των γιατρών ( οι οποίες είναι αυξημένες κατά 20%) δεν θα προσαυξάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των γιατρών , αυξάνοντας και τους συντελεστές φορολόγησης αλλά θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 22%.

Ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και το βαθμό του γιατρού το μηνιαίο όφελος ξεκινά από τα 100€ και μπορεί να φτάσει και στα 250€ , για παράδειγμα για έναν διευθυντή στην γ’ γεωγραφική ζώνη. Ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 40εκατ

Μείωση εισφορών

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα (μισή για τον εργαζόμενο μισή για τον εργοδότη από τον κλάδο υγείας) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ και τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί).

aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο
Προηγούμενο άρθρο
Σήμερα λήγει η προθεσμία αιτήσεων για δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση στη ΔΥΠΑ
Μενού