Freestudies learn English

Κατώτατος μισθός: Πληθωρισμός και παραγωγικότητα θα καθορίζουν το ύψος

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 42
Ο κατώτατος μισθός θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο – Οι τέσσερις καινοτομίες της αναπροσαρμογής

Ετήσιες αυξήσεις ισόποσες με τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας θα λαμβάνουν οι κατώτατοι μισθοί από το 2028 και μετά, σύμφωνα με το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των μισθών, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κατώτατος μισθός

Το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, από το 2028, θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση, από την χώρα μας της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία θα εισηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο, με το νέο σύστημα αύξησης των μισθών εισάγονται τέσσερις καινοτομίες:

1. Η πρώτη καινοτομία αφορά στην ασφάλεια καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.

2. Γίνεται  σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

3. Για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, θα λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

4. Και η τέταρτη αφορά το γεγονός ότι  για πρώτη φορά θα αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους και αυτό συνεπάγεται αύξηση, σε κάποιο βαθμό, και για αυτούς.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας, είναι να καθοριστεί ένα μοντέλο όπου ο κατώτατος μισθός, θα προκύπτει από έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού.

Οι συλλογικές συμβάσεις

Ταυτοχρόνως, η υπό κύρωση οδηγία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο το 80%.  Το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό.

Η Οδηγία προτείνει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, ιδίως σε κλαδικό ή διακλαδικό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξει αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Σήμερα, το ποσοστό που καλύπτεται από κάποιας μορφής κλαδική σύμβαση, περιορίζεται στο 24% μόλις και μετά βίας. Επίσης, οι κοινωνικοί εταίροι διαπιστώνουν μεγάλη καθυστέρηση στην επεκτασιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου που καλύπτει. Έτσι,  στην πράξη προκύπτει η εφαρμογή μιας τέτοιας σύμβασης, να καθυστερεί δραματικά να υλοποιηθεί.

Η κ. Κεραμέως έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει νέος γύρος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ενίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων και σημειώνει οτι «ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή».

ot.gr

Μενού