Γανόδερμα: το «μανιτάρι της αθανασίας» που φωτίζει το σώμα και ενισχύει τη ζωή

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Views: 1K

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά καλά λόγια για το το θαυματουργό μανιτάρι γανόδερμα (reishi).

Τι είναι το Γανόδερμα;

Το γανόδερμα είναι ένας Προσαρμογόνος μύκητας.Το γανόδερμα από την στιγμή που θα μπεί στο ανθρώπινο σώμα, προσαρμόζεται σε αυτό και του παρέχει αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. π.χ. αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε υποτασικούς και την μειώνει σε υπερτασικούς, το ίδιο συμβαίνει με την χοληστερόλη. 

Που φυτρώνει

Το Ganoderma lucidum είναι διαδεδομένο μανιτάρι με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα, καρποφορεί από το καλοκαίρι μέχρι και τις αρχές του χειμώνα σε νεκρούς κορμούς και σε θαμμένες ρίζες πλατύφυλλων και σπάνια σε κωνοφόρα είδη.

Το μανιτάρι είναι σκληρό σαν ξύλο και δεν τρώγεται αλλά χρησιμοποιείτε σαν τσάι με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Ιαπωνικό όνομα του είναι Reishi ή Mannetake που σημαίνει μανιτάρι της αθανασίας.

Είναι το πιο διάσημο από όλα τα θεραπευτικά μανιτάρια με πολλά οφέλη για την υγεία αφού έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 130 οφέλειμμα συστατικά.

Το Γανόδερμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες, στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες / πεπτίδια και ιχνοστοιχεία και το ευρύ φάσμα των ενώσεων τριτερπενοειδή (γανοντερικό οξύ, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ). 

Αντικαρκινικές ιδιότητες:

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μανιτάρι Γανόδερμα έχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην επούλωση των όγκων. Εργαστηριακές δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει ότι το μανιτάρι έχει εκχυλίσματα που καταπολεμούν ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών.

Όταν δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα το Γανόδερμα βρέθηκε να λειτουργεί όπως ακριβώς το μανιτάρι Shiitake στην πρόληψη της μετάστασης του καρκίνου. Μπορεί επίσης να αναστείλει την κίνηση των καρκινικών κυττάρων εντός του σώματος.

Έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίζει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται.

Γανοδερμα για καρκινο

Το Γανόδερμα, σε επιθετικές μορφές καρκίνου, ενισχύει την επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και εμποδίζει την εξάπλωση.

Εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων, βοηθώντας τη δράση της φαρμακευτικής θεραπείας, σε τοπικό επίπεδο.

Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ομαλοποιεί επίσης τις άλλες λειτουργίες του σώματος, μειώνοντας τις πιθανότητες των άλλων συστηματικών επιπλοκών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ενεργά συστατικά που βρίσκονται στα μανιτάρια περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, διαιτητικές ίνες, ολιγοσακχαρίτες, τριτερπενοειδή, πεπτίδια και πρωτεΐνες, αλκοόλες και φαινόλες, ανόργανα στοιχεία (όπως ψευδάργυρος, χαλκός, ιώδιο, σελήνιο και σίδηρος), βιταμίνες και αμινοξέα. Τα βιοενεργά συστατικά που βρίσκονται στο μανιτάρι Ganoderma lucidum πιθανόν να προσφέρουν θεραπεία σε παθήσεις όπως η ηπατοπάθεια, η χρόνια ηπατίτιδα, νεφρίτιδα, υπέρταση, υπερλιπαιμία, αρθρίτιδα, νευρασθένεια, αϋπνία, βρογχίτιδα, άσθμα, γαστρικά έλκη, αθηροσκλήρωση, λευκοπενία, διαβήτης, ανορεξία, και καρκίνος.

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του μανιταριού reishi είναι ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το μανιτάρι Reishi μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των λευκών αιμοσφαιρίων, που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης και του καρκίνου. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε εκείνους που είναι άρρωστοι, όμως έρευνες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα σε εκείνους που είναι υγιείς.

Γανόδερμα πίεση και συκώτι

Εκτός από την καταπολέμηση του καρκίνου, το Ganoderma lucidum θεωρείται επίσης σημαντικό, στην καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης, της ρευματοειδή αρθρίτιδα, και βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα γανοντερικά οξέα, που βρέθηκαν στο Γανόδερμα, προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, διεγείρει το συκώτι, αλλά και παρεμπόδιση της πήξης του αίματος. Βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.

Υποστηρίζει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να είναι σε καλύτερη κατάσταση για την καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων, αυξάνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο σώμα που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ερευνών δεν απέδειξε αυτό το όφελος. Μετά από την αξιολόγηση εκατοντάδων συμμετεχόντων, οι ερευνητές δεν βρήκαν οφέλη για τη μείωσει του επίπεδου του σακχάρου στο αίμα. Μάλλον απαιτείται περισσότερη έρευνα και εδώ.

Πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι

Παρά τη δημοτικότητά του, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβήτησαν την ασφάλεια των μανιταριών reishi.
Κάποια έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν το μανιτάρι reishi για 4 συνεχόμενους μήνες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια παρενέργεια, από εκείνους που έλαβαν συμβατικό φάρμακο.

Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες ήταν μικρές και περιελάμβαναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο στομαχικής διαταραχής ή πεπτικής δυσφορίας. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία του ήπατος.

Άλλες πάλι έρευνες έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες από τη λήψη εκχυλίσματος reishi δεν παρατηρήθηκε καμία επιζήμια επίδραση στο ήπαρ ή τα νεφρά σε υγιείς ενήλικες.
Σε αντίθεση όμως, με αυτές τις εκθέσεις, έχουν αναφερθεί σημαντικά ηπατικά προβλήματα σε δύο περιπτωσιολογικές μελέτες.

πως χρησιμοποιω το γανοδερμα

Το φρέσκο γανόδερμα κόβετε σε λεπτές φέτες και αποξηραίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, μετά διατηρείτε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα.

πως πινω το γανοδερμα

Βράζουμε 3 φέτες σε 1 λίτρο νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 μήνες.

Πίνουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού 2 φορές την ημέρα. Μπορούμε να το συνδυάσουμε και με κάποιο άλλο βότανο.

Επίσεις κυκλοφορεί στο εμπόριο με τη μορφή τσαγιού ή καφέ σε φαρμακεία και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

Τα αποτελέσματα από τη κατανάλωση του γανοδέρματος αρχίζουν να γίνονται αισθητά από τις πρώτες 30 ημέρες λήψης, ενώ τις υπόλοιπες εβδομάδες και μήνες ο οργανισμός περνάει από τα στάδια της αποτοξίνωσης, της ρύθμισης και της τελικής αναδόμησης.

Μπορείτε να το λαμβάνετε εφ’όρου ζωής, χωρίς καμία απολύτως αντένδειξη.

πηγή: agriamanitaria.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία
Προηγούμενο άρθρο
Τον σεβασμό της Ουκρανίας κέρδισαν οι εταιρείες που έφυγαν από τη Ρωσία
Μενού