Γ.Σαρόγλου: Η υγιεινή των χεριών αποτελεί αυστηρή υποχρέωση προς την κοινωνία και την δημόσια υγεία

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Views: 376

Με βασικό μήνυμα “όλοι μαζί συνεργαζόμενοι επιταχύνουμε την επίτευξη του στόχου μας”, εορτάζεται στις 5η Μαΐου η Παγκόσμια ημέρα υγιεινής των χεριών και στη χώρα μας οι δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κορυφώνονται με κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, εντάσσεται στη διεθνή εκστρατεία του ΠΟΥ για την εντατικοποίηση του πλυσίματος των χεριών σε χώρους παροχής υγείας με το σύνθημα «Πλένε τα χέρια σου γιατί έτσι σώζεις ζωές». Τελικός στόχος του ΠΟΥ. είναι η αύξηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών, βασικού συντελεστή στην μείωση των λοιμώξεων τόσο στην κοινότητα όσο και στους χώρους παροχής υγείας.

Στο πνεύμα αυτής της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο ΠΟΥ στην Αθήνα, τον ΕΟΔΥ, τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και την Ελληνική Εταιρία Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), συστρατεύονται για κοινό συνδυασμό δράσεων και τη χάραξη μιας κοινής εθνικής στρατηγικής με σκοπό την αύξηση της συμμόρφωσης στο πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, (ώρες 12:30 -15.30). Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο κ. Joao Breda, επικεφαλής WHO Athens Quality of Care Office, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης, η πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ κα Δάφνη Καϊτελίδου και η πρόεδρος ΕΕΕΛ κα Αγγελική Καραϊσκου. Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνουν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ κ. Βασίλειος Μπαλάνης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Θέμος Χαραμής.

Με θέμα «Επενδύουμε στην υγεία με δράσεις που σώζουν ζωές», στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι φορέων: Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παύλος Μυριανθεύς, πρόεδρος Νοσηλευτικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Π.Ι.Σ., Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος Ι.Σ.Α., Σωκράτης Παπαγεωργίου, πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Σωτήριος Τσιόδρας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Ελένη Γιαμαρέλλου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, πρόεδρος Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Σκουτέλης, πρόεδρος ΕΝΕ, Ελένη Κυρίτση-Κουκουλάρη, πρόεδρος ΕΣΝΕ και Νίκος Δέδες, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει διαδικτυακή μετάδοση της εκδήλωσης μέσω των λογαριασμών: Ερρίκος Ντυνάν:@HenryDunantGR & Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων:@eeelgr.

Η σωστή υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει τόσο την διαδικασία πλυσίματος των χεριών με νερό και σαπούνι όσο και την αντισηψία με επάλειψη του δέρματος με αλκοολούχο αντισηπτικό ώστε να μειωθεί αποτελεσματικά η μικροβιακή παροδική χλωρίδα του δέρματος των χεριών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ , Υπεύθυνος Επιμελητείας Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο “Ερρίκος Νυτνάν”, Γεώργιος Σαρόγλου.

“Για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υγείας αλλά και για ασθενείς και επισκέπτες η καθολική συμμόρφωση και η σωστή τεχνική υγιεινής των χεριών δεν πρέπει να αποτελεί θέμα προσωπικής επιλογής ή κοινής λογικής αλλά αυστηρή υποχρέωση προς την κοινωνία και την δημόσια υγεία”, τονίζει.

Προσθέτει ότι ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) έχουν καθιερώσει την συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών ως υποχρεωτικό μετρήσιμο δείκτη ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε χώρους παροχής υγείας. Στην χώρα μας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, στοχεύουν μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεχούς υπενθύμισης, να βελτιώσουν την ποιότητα των τεχνικών υγιεινής των χεριών προς όφελος των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων σε χώρους παροχής υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μενού