Ποιες λοιμώξεις μπορούν να προκληθούν από τα νεκρά ζώα

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Views: 399

Σε υγειονομική “βόμβα” μετατρέπονται τα νερά και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία, ενώ είναι μεγάλος ο κίνδυνος για λοιμώξεις και για μούχλα μετά την κακοκαιρία Daniel.

Το τελευταίο 24ωρο έχουμε 51 νέα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, με επτά ασθενείς να νοσηλεύονται και 62 νέες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με 15 άτομα να παραμένουν στο νοσοκομείο. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας αναφέρθηκαν δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση, με τον έλεγχο να συνεχίζεται. Πολλές είναι και οι δερματικές μολύνσεις στους κατοίκους των περιοχών αυτών από τα νερά.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζεται στα χιλιάδες νεκρά ζώα που περιμένουν την υγειονομική ταφή τους. Εκατοντάδες κουφάρια ζώων βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, αφού τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ορατός, δεδομένου κάποια από τα νεκρά ζώα βρίσκονται ανάμεσα και σε άλλα που παραμένουν ζωντανά.

Τα προβλήματα της υγειονομικής ταφής

“Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας”, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Τι μπορεί να προκαλέσει η αποσύνθεση των νεκρών ζώων

Σχετικά με τις λοιμώξεις που μπορούνε να προκληθούν από την αποσύνθεση των νεκρών οικόσιτων και κτηνοτροφικών ζώων σε αυτή την φάση στις πλημμυρισμένες περιοχές:

“Η διαδικασία της αποσύνθεσης δεν “γεννάει” μικρόβια που δεν είχαν τα ζώα όσο ήταν εν ζωή. Δεν υπάρχει παρθενογένεση μικροβίων! Δεν περιμένουμε δηλαδή η αποσύνθεση να προκαλέσει κάποιο εξωτικό νόσημα, καθώς τα κτηνοτροφικά ζώα θα έπρεπε να είναι ελεγμένα και ελεύθερα τέτοιων υψηλά παθογόνων μικροοργανισμών”, λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Η χολέρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα και δεν προκαλείται από αποσύνθεση ζώων. Ο τύφος προκαλείται από ψύλλους που έχουν μολυνθεί από τρωκτικά.

Συνεπώς, το βασικό νόσημα που μας απασχολεί είναι οι γαστρεντερίτιδες από τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που ήταν στο έντερο αυτών των ζώων, για τις οποίες θα πρέπει να έρθουμε σε άμεση επαφή με τα ζώα αυτά ή το νερό-λάσπες που τα περιβάλλει.

Κίνδυνος, ωστόσο δημιουργείται αν προσελκύονται τρωκτικά στα πτώματα των ζώων, καθώς τα τρωκτικά μπορεί να είναι φορείς νόσων όπως λεπτοσπείρωση. Θεωρητικά όμως ο πληθυσμός των τρωκτικών έχει μειωθεί λόγω της πλημμύρας οπότε δεν αναμένουμε άμεσα προβλήματα αν ολοκληρωθεί η αποκομιδή των ζώων εντός 10-15 ημερών”, σύμφωνα με όσα λέει ο καθηγητής.

Η λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae, το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής, με πνευμονική αιμορραγία, αίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού