Freestudies learn English

Σημαντικές βελτιώσεις στην ιατρική φροντίδα της κεφαλαλγίας ζητούν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Views: 445

Την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στην ιατρική φροντίδα της κεφαλαλγίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών για τη διασφάλιση της υγείας και την προώθηση της ευημερίας για όλους ως το 2030 ζητούν οι συγγραφείς ανασκόπησης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Headache and Pain». Στη συγγραφική ομάδα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και πρόεδρος του Τμήματος Κεφαλαλγίας στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας, καθηγητής Δήμος- Δημήτρης Μητσικώστας.

Ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από κεφαλαλγία κάθε μέρα και οι διαταραχές πονοκεφάλων είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κεφαλαλγία τάσης είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη πάθηση και η ημικρανία η δεύτερη πιο αναπηρική, μετά τη χρόνια οσφυαλγία.

Οι συγγραφείς του άρθρου καταθέτουν μια σειρά προτάσεων, από τις βελτιώσεις στην ιατρική περίθαλψη μέχρι την αύξηση στις έρευνες για τις διαταραχές κεφαλαλγίας. Επίσης, τη μείωση της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, την τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο ορίζεται κλινικά η σοβαρότητα της ημικρανίας, ώστε να λαμβάνεται υπόψη και η σοβαρότητα των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων, την ανάπτυξη περισσότερο ολοκληρωμένων προγραμμάτων κατάρτισης για επαγγελματίες υγείας στη θεραπεία της διαταραχής κεφαλαλγίας και την αύξηση της πρόσβασης σε προληπτική θεραπεία για διαταραχές κεφαλαλγίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μέτρα, όπως τα παραπάνω, σημειώνουν οι συγγραφείς, θα βελτιώσουν άμεσα την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, δεδομένου του τεράστιου όγκου των περιπτώσεων διαταραχής κεφαλαλγίας (πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια το 2019) και θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα στα άτομα, ιδίως τις γυναίκες, κάτω των 50 ετών.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μητσικώστας, «είναι σημαντικό να βάλουμε την κεφαλαλγία μέσα σε ένα πρωτεύον δημόσιο σύστημα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η κεφαλαλγία και ιδίως η ημικρανία δεν αξιολογείται με το σωστό τρόπο. Η διάγνωσή της δεν είναι δύσκολη, απλώς υποτιμάται».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο ίδιος, είναι αναγκαία η εκπαίδευση γενικών γιατρών, παθολόγων, αλλά και φαρμακοποιών (ως τους πρώτους λειτουργούς υγείας με τους οποίους έρχεται σε επαφή ο ασθενής) κυρίως σε θέματα πρόληψης «ώστε να αποφύγουμε τη χρονικοποίηση της ημικρανίας και την κατάχρηση των φαρμάκων στην κεφαλαλγία, αλλά και για τη διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας που δεν διαγιγνώσκεται εύκολα». Τέλος, ο κ. Μητσικώστας αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της προσβασιμότητας στις νέες θεραπείες για τις ημικρανίες, λόγω του κόστους τους, και την ανάγκη η Πολιτεία να τις κάνει περισσότερο προσβάσιμες στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κορωνοϊός: Σαρώνει η μετάλλαξη Κράκεν στην Ελλάδα
Προηγούμενο άρθρο
ΕΦΚΑ: «Πρόβα» για τη νέα απονομή συντάξεων -Τι αλλάζει από το νέο έτος
Μενού