ΕΟΔΥ: 3η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας «Κλιματική Αλλαγή & Δημόσια Υγεία»

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ
Views: 51

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει καθημερινά πλέον τον πλανήτη και η διεθνής κοινότητα μέσω των επιστημόνων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που ήδη είναι ορατές και περιλαμβάνουν αύξηση της θερμοκρασίας, αλλαγές στις βροχοπτώσεις, αύξηση της συχνότητας ή της έντασης ορισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτές οι επιπτώσεις απειλούν την υγεία μας, καθώς επηρεάζουν τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και τον καιρό που βιώνουμε.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλάζουν με δραματικό τρόπο και τις ζωές των ανθρώπων παγκόσμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας και απόκρισης των ανεπτυγμένων χωρών καθώς και η δυνατότητα ικανών επενδύσεων για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, συχνά δοκιμάζονται στις ακραίες καταστάσεις.

Στη χώρα μας, η κακοκαιρία Daniel αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για τον τρόπο που ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δύναται να καταστρέψει βασικές υποδομές, να επηρεάσει αρνητικά τη γεωργική, κτηνοτροφική και οικονομική δραστηριότητα καθώς και τη ζωή των ανθρώπων, όπως και να φέρει στο προσκήνιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας που απαιτούν τη συστηματική επιτήρηση και αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων.

Ο ΕΟΔΥ, μετά από την εμπειρία του και τη συμβολή του στην επιτυχημένη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, διοργανώνει την 3η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ», τη Δευτέρα στις 27/05/2024, στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

Ο σκοπός της ημερίδας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας καθώς και του γενικού κοινού στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Δημόσια Υγεία.

Η κεντρική ομιλία, με τίτλο «Κλιματική αλλαγή», θα πραγματοποιηθεί από τον εθνικό εκπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή και Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Χρήστο Ζερεφό.

Η εισαγωγική ομιλία, με τίτλο «Ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο ΔΣ του ΕΟΔΥ, καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Θα ακολουθήσουν τρία στρογγυλά τραπέζια με αντίστοιχες θεματικές ενότητες

– «Κλιματική αλλαγή και μεταδοτικά νοσήματα»

– «Κλιματική αλλαγή και μη μεταδοτικά νοσήματα»

– «Διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών»

Οι συμμετέχοντες στα στρογγυλά τραπέζια είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, επιστημονικό προσωπικό της  Διεύθυνσης  Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Πυροσβεστικού Σώματος  και της 1ης ΕΜΑΚ.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί  με διάλεξη, με τίτλο «Ο ρόλος της τέχνης στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον καθηγητή Ιωάννη Ζιώγα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Την ημερίδα θα χαιρετήσουν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Philip J Candilis, Professor of Psychiatry, George Washington School of Medicine /USA, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωτεινή Καλύβα και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πηγή: eody.gov.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στο gov.gr 5 νέες υπηρεσίες για την αγροτική επιχειρηματικότητα
Προηγούμενο άρθρο
Σήμερα η ψήφιση του ν/σ για την αντιμετώπιση της ακριβείας και την προστασία του καταναλωτή
Μενού