Freestudies learn English

Απογορευμένες ζώνες σε 3 Δήμους λόγω κρουσμάτων πανώλης (απόφαση)

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ
Views: 304

Έκτακτη σύσκεψη για τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Μάλιστα, από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίστηκαν, μέσω σχετικής απόφασης, ορίστηκαν απογορευμένες ζώνες σε τρεις Δήμους της χώρας, λόγω «επιβεβαίωσης εστίας πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα».

Πρόκειται για τους Δήμους Μετεώρων, Τρικκαίων και Δεσκάτης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών.

Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Στην ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας τονίζεται πως τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχαςέντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω τα από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης, η υπηρεσία αναφέρει ότι: «Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων».

Σχετικά με τον τρόπο προστασίας του κοπαδιού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους «να αποφεύγουν την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος, να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές, αλλά και τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές».

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση

aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ρύθμιση χρεών: Εκπνέει η προθεσμία για τακτοποίηση παλαιών οφειλών
Προηγούμενο άρθρο
Επιμένει το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς
Μενού