Π. Τσακλόγλου: Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. επιχειρήσεων και καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση – Στήριξη των προσφύγων της Ουκρανίας

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Views: 596

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση του συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η ατζέντα του συμβουλίου περιλάμβανε την προώθηση Οδηγίας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση και την προώθηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας, ενώ ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη στήριξης των προσφύγων από την Ουκρανία.

Ο κ. Τσακλόγλου ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην άμεση αντίδραση και την αποφασιστική στάση που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, τονίζοντας πως πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και στην υποστήριξη των προσφύγων. Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης –ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων- και να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι τα ζητήματα ισότητας μεταξύ των φύλων και η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών είναι ψηλά στην ελληνική πολιτική ατζέντα και στήριξε την Οδηγία για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών (μέσω ποσόστωσης) στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων επιχειρήσεων. Συμπλήρωσε, δε, πως η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων της περιόδου 2021-2025.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της προώθησης της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας επεσήμανε ότι αποτελεί μία σημαντική προτεραιότητα για την Ευρώπη, καθώς η ταχεία γήρανση των κοινωνιών μας αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης εργατικού δυναμικού -με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και το επίπεδο του βιοτικού επίπεδου- ενώ ταυτόχρονα ασκεί πίεση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Στην Ελλάδα, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων για περισσότερο από 30 χρόνια απασχόλησης δίνει ισχυρά κίνητρα για παραμονή στην αγορά εργασίας, τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση έχουν εξαλειφθεί, ενώ η μείωση του ποσοστού παρακράτησης των απασχολούμενων συνταξιούχων από 60% σε 30% ενθαρρύνει την απασχόληση όσων συνταξιούχων επιθυμούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν στο επίκεντρό τους τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την απασχόληση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε πως η Ελλάδα είναι βαθιά αφοσιωμένη στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι μόνο καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της ελευθερίας και της κοινωνικής συνοχής, αλλά πως αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης. Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Ενημέρωση για τη Διαφορετικότητα» που σχεδίασε και υλοποίησε η χώρα μας, καθώς και στη συμπληρωματική πρωτοβουλία «Εκπαίδευση για τη Διαφορετικότητα», με στόχο συμμετοχής 1.600.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2024.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
70 έργα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης
Προηγούμενο άρθρο
Την Τετάρτη η έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, μετά από πρόταση Κεραμέως για τη σύσταση ευρωπαϊκής Task Force υποστήριξης μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας
Μενού