Νέα μέτρα από Σεπτέμβρη: Fuel Pass 3 και νέα επιδόματα στο τραπέζι, τι ισχύει με Power Pass 2

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Views: 406

Φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι ο οποίος θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του επ’ ωφελεία της κοινωνίας από το Σεπτέμβριο και μετά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανοίγοντας τη συζήτηση για νέα μέτρα οπως Fuel Pass 3, επίδομα και Power Pass 2

«Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κόστους 450 εκατ. ευρώ». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι απολύτως έτοιμος τον Σεπτέμβριο με κοστολογημένα μέτρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό «φαίνεται να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μέσα στο καλοκαίρι, που θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του προς όφελος της κοινωνίας από τον Σεπτέμβριο και μετά (για πρόσθετα μέτρα στήριξης)», όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ.

Συμπλήρωσε δε, πως «πρέπει τον Σεπτέμβριο να μετρήσουμε τι δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται το καλοκαίρι, να βρούμε με ακρίβεια το περιθώριο που έχουμε και στη συνέχεια, επειδή λειτουργούμε συλλογικά, να υπάρξει ιεράρχηση από τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεισφορά του τουρισμού, λέγοντας ότι «προβλέπαμε έσοδα από τουριστικές εισπράξεις 15 δισ. ευρώ και πιθανόν να ανέλθουν κοντά στα 18 δισ. ευρώ ή να τα υπερβούν».

Τέλος, είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα- σε παγκόσμιο, σε ευρωπαϊκό και φυσικά σε ελληνικό επίπεδο- είναι η ακρίβεια, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών».

Προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξουν οριζόντιες ευρωπαϊκές λύσεις, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της επιβάρυνσης».

Τα μέτρα στο τραπέζι

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στα σκαριά το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στα 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ).

Με βάση τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.

Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκεί θα στηριχθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επιταγή ακρίβειας

Μια νέα επιταγή ακρίβειας. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.

Πρόκειται για ένα επίδομα στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται στα 200 ευρώ με το τελικό ύψος του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων να διαμορφώνεται βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

«Δώρο» είχαν πάρει τότε οι εξής πέντε κατηγορίες:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
625.000 οικογένειες με παιδιά
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

Τα 200 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών πρώτων κατηγοριών, ενώ οι τελευταίες δύο πληρώθηκαν μία επιπλέον δόση.

Fuel Pass 3

Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε. Είναι πολύ νωρίς για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων πριν μερικές μέρες ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό ένα νέο fuel pass 3 είναι πολύ πιθανό που θα καλύψει τους χειμερινούς μήνες μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι όχι μόνο να αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα, αλλά και να είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Power Pass 2

Επανάληψη δεν θα υπάρχει στο Power Pass, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι καταναλωτές θα καλυφθούν από την παρέμβαση στα τιμολόγια μετά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και το νέο μοντέλο τιμολόγησης που ηδη «τρέχει».

πηγή: dikaiologitika.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου (ημερομηνίες)
Προηγούμενο άρθρο
ΕΕ: Ξεκινούν οι οικονομίες στο φυσικό αέριο
Μενού