Καλάθι του νοικοκυριού: Τι αλλαγές φέρνει η νέα ΚΥΑ

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Views: 327

Μερικές ημέρες μετά την πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού», το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιχειρεί να διορθώσει διάφορες αστοχίες που προέκυψαν, ενώ την ίδια ώρα κάποιες από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διορθώνουν -προς τα κάτω- τις τιμές ορισμένων προϊόντων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, δεν αποκλείεται να δούμε και ηλεκτρονικό «καλάθι νοικοκυριού» από  την efood.

Μεταξύ των «παιδικών ασθενειών» είναι η αδυναμία πολλών καταναλωτών να εντοπίσουν τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» κάθε αλυσίδας σούπερ μάρκετ λόγω του μεγέθους του σχετικού σήματος.

Ερχονται αλλαγές

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα εκδώσει νέα υπουργική απόφαση για το «καλάθι του νοικοκυριού». 

Η απόφαση θα προβλέπει να είναι μεγαλύτερες και ευδιάκριτες οι ταμπέλες στα προϊόντα του καλαθιού και να διασφαλίζεται η επάρκεια των προσφερόμενων προϊόντων.

«Ενθαρρυντική» η πρώτη εβδομάδα

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου ήταν ενθαρρυντική ενώ πρόσθεσε ότι από την Τετάρτη στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου θα παρακολουθούνται οι τιμές των προϊόντων ανά εβδομάδα.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων, αφού όμως πρώτα – όπως είπε – λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α).

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός, μετά από νέα επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ στην Δ. Αθήνα έγραψε: «…Έχουμε δρόμο για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε. Θα φροντίσουμε να μεγαλώσουμε την σήμανση και να υπάρχει οπωσδήποτε συνεχής επάρκεια των προϊόντων»

Νέο καλάθι για τις «διατροφικές ανάγκες»

Για το «καλάθι του νοικοκυριού» που βρίσκεται σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου στα σουπερμάρκετ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Ο υπουργός ανέφερε αρχικά πως γίνονται συχνές επισκέψεις στα σουπερμάρκετ προκειμένου να ελεγχθεί εάν τηρείται το μέτρο σωστά και σημείωσε πως υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να διορθωθούν αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Οι πωλήσεις στο “καλάθι” έχουν αυξηθεί κατά 100% που σημαίνει πως ο κόσμος θέλει να αγοράσει, ζητάει τα προϊόντα…αυτή τη στιγμή και η βιομηχανία πρέπει “να βάλει πλάτη” έτσι ώστε τα προϊόντα που βρίσκονται στο “καλάθι” να είναι πολύ πιο φτηνά από τα αντίστοιχα» είπε ο υπουργός.

Επέκταση του μέτρου

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και σε άλλους κλάδους απάντησε: «Είναι προαιρετικό, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα “καλάθι”, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε αλυσίδες μικρότερες, έχουν άλλα μεγέθη».

Συμπλήρωσε πως το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με αρτοποιεία και κρεοπωλεία με τους επιχειρηματίες να είναι θετικοί στη σκέψη, ωστόσο αναμένουν να δουν την εξέλιξη του μέτρου.

«Θα δημιουργήσουμε ένα “καλάθι” για τους συμπολίτες μας, με ειδικές διατροφικές ανάγκες» αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης.

Κατόπιν εξήγησε πως μέσα στο «καλάθι» υπάρχουν 50% προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και 50% επώνυμα προϊόντα.

πηγή: OT.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα myΘέρμανση – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Προηγούμενο άρθρο
Με 442.000.000 ευρώ ενισχύονται 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Μενού