ΔΥΠΑ: Αυτές είναι οι 18 παροχές της ψηφιακής κάρτας ανεργίας (πίνακας)

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Views: 235

ΔΥΠΑ: Στις 18 ανέρχονται συνολικά οι παροχές που προσφέρει η ψηφιακή κάρτας ανεργίας που εκδίδεται από τη ΔΥΠΑ.

Οι παροχές και τα ωφελήματα ωστόσο εφαρμόζονται πλέον με νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους άνω των 12 μηνών ανέργους αλλά υπάρχουν και εκείνα που συνεχίζουν να αποδίδονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Η νέα ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ σηματοδότησε την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας. Η κάρτα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και ενημερώνεται καθημερινά από αυτό.

Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται ποιος δικαιούται ποιες παροχές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022 «Δουλειές Ξανά». Ειδικότερα, σκανάροντας την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ από το Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα επαληθεύσιμο το είδος των παροχών, επιδομάτων, βοηθημάτων ή διευκολύνσεων που θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχός της.

Για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η Πολιτεία θα καταβάλλονται με τα εκάστοτε εισοδηματικά (όχι τα περιουσιακά) κριτήρια που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τα οποία είναι:

  • οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
  • οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
  • οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Οι 18 παροχές για τους ανέργους είναι οι εξής:

Με εισοδηματικά κριτήριαΧΩΡΙΣ εισοδηματικά κριτήρια
Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίαςΕιδικό βοήθημα διακοπής των εργασιών της επιχείρησης/επίσχεσηςΕπίδομα ανεργίας
Ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο ΑνέργωνΒοήθημα ΑποφυλακισμένωνΔυνατότητα συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)
Μπόνους 300 € για  μακροχρόνια ανέργουςΙατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών*
Προγράμματα Κοινωνικού ΤουρισμούΠαροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών*
Κατασκηνωτικό ΠρόγραμμαΠαροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω*
Πρόγραμμα Επιταγών ΘεάματοςΠροαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος
Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς ΒιβλίωνΜοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής ΜεταφοράςΕλεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία

Η διασταύρωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης θα γίνεται από την ΔΥΠΑ αυτεπάγγελτα κάθε χρόνο. Η διασταύρωση γίνεται αυτόματα από την ΔΥΠΑ με διασύνδεση του Ψηφιακού Μητρώου με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ο νόμος 4921/2022 προβλέπει ρητά ότι οι πόροι που εξοικονομούνται από την εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων κατευθύνονται υποχρεωτικά σε άλλες δράσεις προστασίας των αναζητούντων εργασία.

Επισημαίνεται ότι η εξαίρεση από τις παροχές δεν σημαίνει διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ ούτε εξαίρεση από τις λοιπές υπηρεσίες (συμβουλευτικής, κατάρτισης, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας κλπ.) που παρέχει η ΔΥΠΑ στους αναζητούντες εργασία.

Σημειώνεται ακόμη ότι για παροχές από άλλους φορείς του Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα σε εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ (όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, η έκπτωση/απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, το επίδομα θέρμανσης) εξακολουθεί να ισχύει το κατά περίπτωση πλαίσιο. Η υπαγωγή στη νομοθεσία για ρυθμίσεις δανείων, προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία ότι κρίνεται από τα Δικαστήρια ενώ παροχές από Δήμους, επιχειρήσεις κ.λπ., που δεν ρυθμίζονται από τη νομοθεσία, δεν επηρεάζονται.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2023 & 2ΓΕ/2023 -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Προηγούμενο άρθρο
myTEKA: Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά
Μενού