Αριθμός σοκ για τους πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΥΓΕΙΑ
Views: 505

Ο κίνδυνος πνιγμού σε μια χώρα με 150 χλμ ακτογραμμής ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Η Ελλάδα φαίνεται να κρατά την θλιβερή πρωτιά σε πνιγμούς λουόμενων κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA περίπου 340 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως στις ελληνικές θάλασσες.

Ήδη, το φετινό καλοκαίρι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα, τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 39 πνιγμοί ενώ ο αριθμός εκτοξεύτηκε σε 151 τον Ιούλιο.

«Μαύρο» ρεκόρ

«Πρέπει να προσέχουμε να μην ανοιγόμαστε στα βαθιά και ειδικά οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας, για να μπορέσουμε να δώσουμε αμέσως τις πρώτες βοήθειες», λένε οι ναυαγοσώστες.

Ο κίνδυνος πνιγμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιόμετρα ακτογραμμής, ελλοχεύει ανά πασά στιγμή. Το καλοκαίρι που διανύουμε καταγράφεται «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα.

Μόνο χτες έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στους 193 πνιγμούς.

Ο αριθμός των νεκρών από πνιγμό ήταν τεράστιος και την περσινή χρονιά, με 239 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Πώς θα προστατευτούμε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λουόμενους να μην μπαίνουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

«Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, ξεχωρίζουμε την ώρα του ποτού και του φαγητού από την ώρα που κάνουμε μπάνιο, δε φεύγουμε εκτός των ορίων της ακτής και αν δεν νιώθουμε καλά ζητάμε βοήθεια και μένουμε στα ρηχά.

Βασικός κανόνας για την ασφαλή κολύμβηση, κυρίως των ηλικιωμένων, είναι να μην κολυμπούν τις ώρες μεταξύ 12.00 και 17.00, τότε που ο ήλιος καίει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Αρκετοί είναι και οι θάνατοι τουριστών από πνιγμούς στα ελληνικά νησιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στα παιδιά.

Εκτός από τις ακτές, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για ασφαλή κολύμβηση και στις πισίνες, καθώς έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά πνιγμών.

Πηγή: www.in.gr

Μενού