Freestudies learn English

Φάρμακα: Αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ
Views: 556

Στην αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πάνω από 1.700 καθημερινά φάρμακα, εφάρμοσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Υγείας με αυτή του την απόφαση, αφαιρεί τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από την επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, και τα φορτώνει στους πολίτες, προκαλώντας παράλληλα την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων και των πολιτών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις “φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να παίρνουν τα φάρμακά τους”.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή. Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%.

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σημειώνει από την πλευρά του ότι από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει για τις αυξήσεις στα φάρμακα, αναφέροντας τα εξής:

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ισχύουν από προχθές Δευτέρα νέες χαμηλότερες ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τιμές πάνω στις οποίες προκύπτει η αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων, σε εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό σημαίνει μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων με αντίστοιχη αύξηση της επιβάρυνσης των ασθενών.

Η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών είναι μια ενέργεια στην αλληλουχία των γεγονότων, που σκοπό έχει την μετακύλιση του κόστους σε βάρος των ασθενών, με ταυτόχρονη ελάφρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών από διάφορες επιβαρύνσεις.

Παρόμοιες ενέργειες αποτελούν οι αυξήσεις των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η απόσυρση από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων πολλών αξιόλογων και απαραίτητων σκευασμάτων, ο καθορισμός αποζημίωσης σε χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κλπ. Οι πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον, οδηγούν σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα ισχύει νέο δελτίο τιμών με μειώσεις σε εκατοντάδες σκευάσματα που κυκλοφορούν για πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά φαρμάκου, χωρίς, όμως οι μειώσεις αυτές να καταλήγουν στον ασθενή, από τη μια λόγω της αύξησης των συμμετοχών κι από την άλλη λόγω της υποκατάστασης πολλών σκευασμάτων με άλλα ακριβότερα σκευάσματα.

Πολλά είναι τα σκευάσματα που λόγω των μειώσεων τιμών έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και έχουν αντικατασταθεί από άλλα ακριβότερα ή έχουν βγει εκτός της λίστας αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων, παρά το γεγονός ότι είναι φάρμακα απαραίτητα για μια πλειάδα ασθενειών. Όσα βρίσκονται εκτός της λίστας αποζημίωσης και ειδικά όσα χαρακτηρίζονται ως ΜΗΣΥΦΑ, λαμβάνουν υψηλότερες τιμές. Τη δαπάνη των φαρμάκων αυτών επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

Οι μειώσεις τιμών επιφέρουν και επιπλέον προβλήματα στην αγορά του φαρμάκου και στην ομαλή διακίνηση, αφού και από τη μια προκαλούν τεράστιες απομειώσεις της αξίας των αποθεμάτων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, με εκατομμύρια ευρώ χαμένο εισόδημα και από την άλλη, δημιουργούν περισσότερο ελκυστικές συνθήκες για την εξαγωγή των σκευασμάτων αυτών προς τρίτες χώρες εντός Ευρωπαικής Ένωσης, άρα και την μείωση της επάρκειας τους, γεγονός που αποτελεί σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σταθερά στα φαρμακεία μας, φαρμακοποιοί και ασθενείς.

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών για πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, που ίσχυε για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε δώσει σημαντικά αποτελέσματα στο πρόβλημα της επάρκειας.

Ενημερώνουμε όλους τους πολίτες ότι οι ιατροί που συνταγογραφούν και φυσικά οι φαρμακοποιοί που εκτελούν τις ηλεκτρονικές συνταγές, καμία σχέση δεν έχουν με το κόστος των φαρμάκων, το οποίο καλείται ο καθένας να πληρώσει στο φαρμακείο και το οποίο αναγράφεται σε κάθε εκτελεσμένη συνταγή.

`Παράλληλα, καλούμε τους πολίτες, τους συλλόγους ασθενών καθώς και αυτούς των συνταξιούχων, ασφαλισμένων ασφαλιστικών ταμείων κλπ, να απαιτήσουν από την Πολιτεία μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο και την υγεία γενικότερα, που θα πρέπει να συγκροτηθεί με κύριο γνώμονα το όφελος του ασφαλισμένου, το χαμηλότερο κόστος στις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητα των θεραπειών και φυσικά την επάρκειά των φαρμάκων”.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας
Προηγούμενο άρθρο
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Μενού