Ξεκινάει το πρόγραμμα «ανακαινίζω – νοικιάζω» – Ποιους αφορά

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 390

Την έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσα στον Απρίλιο, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Κατά την ομιλία της στη Βουλή η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την άμεση, όπως χαρακτήρισε, έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Αυτό θα αφορά την ανακαίνιση 12.500 κλειστών κατοικιών, ενώ ο προϋπολογισμός του είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης των σπιτιών, έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2.000 ευρώ. Αναγκαίες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους είναι τα σπίτια να είναι δηλωμένα ως «κλειστά» στο Ε2 και να διατεθούν για .

«Στόχος είναι να δώσουμε κίνητρο σε ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια από τα χιλιάδες κενά διαμερίσματα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή κλειστά, προκειμένου να διευρύνουμε το οικιστικό απόθεμα την ώρα που η ζήτηση για στέγη και τα ενοίκια είναι αυξημένα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Διαθέτουμε 2,3 δισεκατομμύρια σε στεγαστικά προγράμματα. Ήδη μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουμε ήδη σχεδόν 4.200 εκταμιευμένα δάνεια και στο τέλος της χρονιάς, θα φτάσουν τα 9.800. Προχωράμε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» και θα ξεκινήσουμε σύντομα το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs16kuihm3wo&playlistId=v-czkanq6sw7s9

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος Ανακαινίζω – Νοικιάζω είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία

δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε

προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Τι πρέπει να κάνει ο δικαιούχος

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει πρώτα να καταθέσει:

α) Τιμολόγια που θα έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά,

β) Ηλεκτρονικό μισθωτήριο μακροχρόνιας μίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Το τελικό ποσό που θα επιστρέψει στην τσέπη των ιδιοκτητών διαμορφώνεται ανάλογα με το κόστος της ανακαίνισης. Ενδεικτικά, ένας ιδιοκτήτης που θα πραγματοποιήσει ανακαίνιση συνολικού κόστους 12.000 ευρώ θα πάρει πίσω το ποσό των 4.000 ευρώ, καθώς η επιδότηση καλύπτει με 40% το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε μια ανακαίνιση που θα κοστίσει 5.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα επιδοτηθεί με 2.000 ευρώ, δηλαδή το 40% του συνολικού κόστους.

Οι επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν είναι:

αντικατάσταση κουφωμάτων

τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης

αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης

σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

άλλες παρεμβάσεις (σύστημα διαχείρισης smart home).

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάδια αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε στάδιο του προγράμματος έχει συγκεκριμένες προθεσμίες.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού